Dačić: Ne može više na veresiju, mere pokreću ekonomsku mašinu Srbije
Foto: Dado đilas

Ušteda 700 miliona evra

Dačić: Ne može više na veresiju, mere pokreću ekonomsku mašinu Srbije

Politika -
Šef srpske diplomatije dodao i da će se točak ekonomske mašine Srbije pokrenuti u drugom smeru za godinu-dve

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će mere štednje prekinuti propadanje privrede

On je dodao i da će se točak ekonomske mašine Srbije pokrenuti u drugom smeru za godinu-dve.

"Srbija je zaista iscrpela sve druge mogućnosti da živi na veresiju u narednom periodu... Moramo da imamo budžet koji je održiv, a to znači da ne smemo da imamo ovoliko visok deficit koji pokrivamo zaduživanjem", kazao je Dačić.

On je istakao da će zahvaljujući ovakvom potezu vlade, Srbija sledeće godine uštedeti oko 700 miliona evra, a u narednim godinama skoro milijardu i po evra i smanjiti deficit.

Dačić je podsetio je da će se smanjiti ukupna masa sredstava koja ide za plate i penzije, pritom ne dirajući one koji imaju najniža primanja i progresivno oporezujući one koji imaju iznad 25.000 dinara."Mislim da je ovakva odluka pre svega pravedna i u vladi nemamo dilemu da li je takva odluka trebalo da se donese ili ne", istakao je Dačić, koji je ponovio da je vlada jedinstvena po tom pitanju i da to nije samo odluka premijera.

On je rekao da je neodgovorna politika u prethodnom periodu dovela do toga da je zemlja zadužena za više desetina milijardi evra, a nije došlo do povećanja bruto-društvenog proizvoda (BDP) i rasta zaposlenosti.

Dačić je istakao da je Srbija sada na raskrsnici da preduzme ozbiljne mere ili kako je dodao, nastaviti sa lažima kojima nekada mora doći kraj, koji bio bolan, kao u Grčkoj i Argentini.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track