Dačić: Ovo je smišljena politička provokacija da bi se stvorili neredi u Beogradu!
Foto: Dado đilas

Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Ovo je smišljena politička provokacija da bi se stvorili neredi u Beogradu!

Politika -
Šef srpske diplomatije istakao je i da okupljanja u albanskim sredinama nakon sinoćnog incidenta svakako ne doprinose smirivanju tenzija, već samo, pogotovo na Kosovu i Metohiji, stvaraju atmosferu straha

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova Srbije oštro je osudilo jučerašnji incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija, kao smišljenu i unapred planiranu provokaciju.

Puštanje bespilotne letelice sa zastavom Velike Albanije, na kojoj je prikazana teritorija koja obuhvata delove ne samo Srbije, već i Grčke, Crne Gore i Makedonije, dosad je nezabeležena provokacija na fudbalskim terenima i moralo je biti planirano unapred, tako da ne može biti reči o spontanom izgredu huligana, navodi se u saopštenju Ministarstva dostavljenom.

Reč je, kako se dodaje, o smišljenoj političkoj provokaciji, izvedenoj sa namerom da se u Beogradu izazovu neredi koji bi bacili senku na činjenicu da Srbija vrlo uspešno neguje saradnju u regionu.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić istakao je i da "okupljanja u albanskim sredinama nakon sinoćnog incidenta svakako ne doprinose smirivanju tenzija, već samo, pogotovo na Kosovu i Metohiji, stvaraju atmosferu straha, koja, po ko zna koji put, šalje poruku pripadnicima nevećinskog naroda da nisu dobrodošli".

Srbija, kako se dodaje, "ne može snositi odgovornost za neodgovorne provokacije albanskih gostiju i da će nastaviti da radi na razvijanju dobrosusedskih odnosa, za koje veruje da su jedini put za prevazilaženje potencijalnih problema". Srbija će preduzeti sve mere da međunarodne partnere, a pogotovo EU, upozna sa svim aspektima slučaja, i još jednom pozove na primenu jednakih standarda za sve, kako bi se izbeglo da ovakvi incidenti nastave da ugrožavaju politički napredak saradnje u regionu.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u saopštenju je izrazilo i zahvalnost onim članovima nacionalnog tima koji su smirivali situaciju na terenu, tako braneći i na najbolji način promovišući vrednosti za koje se Srbija zalaže.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track