Dačić: Srbija se ne može priključiti sankcijama protiv Rusije

Dačić: Srbija se ne može priključiti sankcijama protiv Rusije

Politika -
Neminovno je postepeno usaglašavanje spoljne politike sa EU kao deo procesa evropskih integracija, rekao je Dačić

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se stav Srbije oko uvođenja sankcija Rusiji neće promeniti, ali da je neminovno postepeno usaglašavanje spoljne politike sa Evropskom unijom.

"Srbija neće menjati trenutnu poziciju prema Rusiji i krizi u Ukrajini. Mi se ne možemo priključiti sankcijama. Međutim, neminovno je postepeno usaglašavanje spoljne politike sa EU kao deo procesa evropskih integracija", rekao je Dačić.

Dačić je u zvaničnoj poseti Nemačkoj gde će, osim o ukrajinskoj krizi, razgovarati o predsedavanju Srbije OEBS-u naredne godine i otvaranju novih poglavlja u pregovorima o članstvu u EU.

Prema njegovim rečima, Brisel smatra da ne treba otvarati druga poglavlja pre 23. i 24, koja se tiču reforme pravosuđa i prava, a iz EU najavljuju otvaranje tih poglavlja na proleće sledeće godine.

"Mi smatramo da treba otvoriti poglavlja 32. i 35, koja se tiču trošenja budžetskog novca i odnosa sa Prištinom, i to do kraja godine. Videćemo da li postoji prostor da oni uvaže naše napore", poručio je ministar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track