DAČIĆ U NJUJORKU: Ministar razgovarao sa kolegom iz Turkmenistana
Foto: Nebojsa Mandic

Samit o klimi

DAČIĆ U NJUJORKU: Ministar razgovarao sa kolegom iz Turkmenistana

Politika -
Šef srpske diplomatije nalazi se u delegaciji naše zemlje koju na zasedanju predvodi predsednik Srbije Tomislav Nikolić

NJUJORK - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se u Njujorku sa ministrom inostranih poslova Turkmenistana, Rasidom Meredovim, na marginama 69. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Dačić se nalazi u delegaciji naše zemlje koju na zasedanju predvodi predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Predsednik Srbije će danas govoriti na Samitu o klimi, dok će se Generalnoj skupštini UN obratiti u petak 26. septembra.

Šef srpske diplomatije je, prvom u nizu aktivnosti koje ima u Njujorku, juče razgovarao sa ministrom inostranih poslova Kube Brunom Rodrigesom Pariljom. Dvojica zvaničnika su ocenila da je bilateralna saradnja odlična.Dačić je zahvalio Kubi na podršci po pitanju Kosova i Metohije i pozvao kubanskog kolegu da poseti Srbiju.Ministar Dačić razgovarao je i sa koleginicom iz Gruzije Majom Pandžikidze.

Obe strane izrazile su zadovoljstvo zbog činjenice da u bilateralnim odnosima ne postoje otvorena pitanja i izrazile spremnost za njihovo dalje unapređenje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.Dačić je, takođe, juče govorio na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN, posvećenoj Programu akcije Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju nakon 2014. godine.

On je rekao da članstvo u Evropskoj uniji ostaje prvi spoljnopolitički prioritet Srbije, a da pristupni proces sagledavamo i kao šansu za poboljšanje uslova života građana.

Dačić je rekao da je Srbija u potpunosti posvećena ekonomskom oporavku i unutrašnjim reformama, a na globalnom nivou teži da da doprinos u realizaciji Milenijumskih ciljeva razvoja i aktivno je učestvovala u formulisanju ciljeva održivog razvoja posle 2015. "Populaciona slika Srbije danas ne razlikuje se od evropske. Starenje stanovništva je najizraženiji populacioni fenomen, a prosečna starost najviša u jugoistočnoj Evropi", naveo je Dačić, ističući da je teška ekonomska situacija u zemlji uticala na pad nataliteta.

"Tokom poslednjih 50 godina, udeo mlađe populacije se skoro prepolovio, a oko 20 posto stanovništva čine ljudi starosti od 65 i više godina. Posebno je zabrinjavajuće da u Srbiji danas na jednog zaposlenog imamo jednog penzionera. Pre trideset godina taj odnos je bio četiri prema jedan", naglasio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track