DAČIĆ O IZVEŠTAJU EK: Biće najpoozitivniji mogući, ali biće i primedbi!

Usaglasićemo stav sa EU

DAČIĆ O IZVEŠTAJU EK: Biće najpoozitivniji mogući, ali biće i primedbi!

Politika -
U okviru primedbi biće sigurno navedeni problemi oko slobode medija, pitanje Južnog toka, kao i usaglašavanja spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU, istakao je Dačić

BEOGRAD - Potpredsenik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da poseta predsednika Rusije Vladimira Putina nema veze sa željom Srbije da bude članica Evropske unije.

Dačić je rekao da će Srbija dobiti najpozitivniji mogući izveštaj o napretku od Evropske komisije, ali i da će biti primedbi.

“U okviru primedbi biće sigurno navedeni problemi oko slobode medija, pitanje Južnog toka, kao i usaglašavanja spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije. Imamo obavezu da do kraja pregovora to učinimo, ali od širokog domena pitanja danas je jedina razlika u stavu oko sankcija Rusiji“, istakao je Dačić.

“Nama dolazi redovni izveštaj i ako gledamo Zapadni Balkan Srbija će imati najbolju ocenu, što je za nas veliko priznanje. Treba istaći da će se pojaviti kritike, zamerke i mišljenja, da ih nema Srbija bi već bila u EU, ali i kada bi se uveli sistematski pregledi aktuelnih članica pitanje je kakve bi ocene i one dobile“, istakao je Dačić.

On je istakao da je osnova za sveokupnu reformu neophodno usklađivanje zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom Evropske unije.

“Kada je reč o poglavlju 35, tu imamo pat poziciju sa Kosovom, koje nema Vladu i mi nemamo sa kime da razgovaramo. Nadamo se da ćemo do kraja godine otvoriti to, kao i poglavlje 32, ali to nećemo dobiti bez takozvanih veto poglavlja 23, 24 i 35, kod kojih postoji mogućnost prekida pragovora".

"Poglavlje 32 govori o finansijskoj kontroli, a u tom smislu nema razlika između pozicija Srbije u EU, pošto su svi papiri prošli evropske instance“, rekao je Dačić.

Dačić je ocenio da je 5. oktobar propuštena prilika, ali i da zahvalan “onima koji su izveli revoluciju“.

“Da se 5. oktobar nije desio građani ne bi mogli da vide kakvi su oni koji su došli na vlast posle revolucije, a ni SPS se ne bi nikada promenio. Srbi su u istoriji imali mnogo propuštenih prilika, a jedna od njih je 5. oktobar", ocenio je on.

Prema rečima Dačića, "sada to sebi ne smemo da dozvolimo, imamo priliku i legitimitet da stignemo daleko ispred, izgubili smo mnogo vremena, dok su druge zemlje nepravedno išle ispred nas. Želje ljudi za promenama ne moraju da znače da su oni njima zadovoljni, ali želimo da stvorimo jednu bolju Srbiju“.

On je govorio i o odnosima u vladajućoj koaliciji, koji se čine narušenim posle uvreda koje je

Povodom uvreda koje je poslanik SNS Aleksandar Jovičić uputio njemu i Branku Ružiću, Dačić je rekao da uvek ima nekakvih ličnih stavova i da Vučić i on to nisu komentarisali.

Dačić je, kako je rekao, "u zajedničko ime", istako da su odnosi u vladajućoj koaliciji dobri i korektni od samog početka. 10:27

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track