DEKLARACIJA O NESTALIMA: Nikolić u petak u Mostaru
Foto: Fonet

Ceremonija potpisivanja

DEKLARACIJA O NESTALIMA: Nikolić u petak u Mostaru

Politika -
Srbija će učiniti sve da nestala lica budu pronađena i očekuje da i druge države nastale raspadom bivše Jugoslavije učine to isto po principu reciprociteta

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće u petak 29. avgusta u Mostaru, gde će učestvovati na ceremoniji potpisivanja Deklaracije o nestalim licima, u organizaciji Međunarodne komisije za nestala lica, saopštila je Pres služba predsednika.

Nacrt teksta deklaracije o ulozi države u rešavanju pitanja nestalih lica usled oružanih sukoba i kršenja ljudskih prava predložila je Međunarodna komisija za nestala lica još 2011. godine sa ciljem da se 15 godina od njenog osnivanja usvajanjem političke deklaracije koju bi potpisali predsednici Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Time bi bili potvrđeni dosadašnji napori četiri države na rešavanju problema nestalih lica, potvrdila posvećenost rešavanju pitanja nestalih i poštovanju ljudskih prava i pozvale ostale države u svetu da pristupe deklaraciji.Od 2011. nije bilo pomaka u pogledu potpisivanja deklaracije niti izmena u tekstu, tako da je Međunarodna komisija za nestala lica ponovo pokrenula ovu inicijativu u novembru 2013, sa predlogom da predsednici četiri države potpišu deklaraciju.Prema dostupnim informacijama nestalih lica ima oko 11.000.Konferencija u Mostaru održava se povodom Međunarodnog dana nestalih 30. avgusta i to će, kako je najavljeno, biti prilika za bilateralne sastanke četvorice lidera.

Savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak je nedavno rekla je potpisivanje Deklaracije snažan podstrek pronalaženju nestalih na području bivše Jugoslavije i šalje snažnu poruku svetu da taj problem treba da se rešava na odgovoran i efikasan način.Kako je rekla, Srbija će učiniti sve da nestala lica budu pronađena i očekuje da i druge države nastale raspadom bivše Jugoslavije učine to isto po principu reciprociteta.Osim zbog odgovornosti prema porodicama nestalih, Srbija je posvećena rešavanju ovog pitanja jer želi da se sve zemlje regiona okrenu ka budućnosti i da dođe do pomirenja, rekla je ona.

"Čini se da je vreme stalo za porodice nestalih, i da bi sat ponovo počeo da otkucava potrebno je da se pokaže i saosećanje, da zemlje sarađuju da se njihova sudbina rasvetli... Srbija nikada neće odustati od potrage za nestalim licima zato što se radi o nedužnim civilima i neće odustati od toga da se procesuiraju odgovorni za zločine i da oni adekvatno budu kažnjeni", naglasila je Pak. Inače, rasvetljavanje sudbine nestalih je prioritet u odnosima Srbije i Hrvatske.

Predsednik Nikolić poručio je ranije da je neophodna intenzivnija međunarodna saradnja u rasvetljavanju svih relevantnih okolnosti u vezi sa utvrđivanjem činjenica o nestalima i da Srbija ima dug prema njihovim porodicama da učini sve da oni budu pronađeni.

Rešavanje pitanja nestalih osoba, prema oceni hrvatskog predsednika Ive Josipovića, neophodno je za izgradnju stabilnih i skladnih dobrosusedskih odnosa u regionu, kao i preduslov da bi se razmatrala budućnost tužbi za genocid koje su jedna protiv druge podnele Hrvatska i Srbija.Konferenciji će, kako je najavljeno, predsedavajući Međunarodne komisije za nestala lica Tom Miler, predstavnik OEBS-a Žerar Študman, predstavnik EU Peter Sorensen i predsednik Regionalnog koordinacionog odbora porodica nestalih na zapadnom Balkanu Ljiljana Alvir, kao i predstavnik UN.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track