DENIS KULJIŠ: Istup premijera Srbije Aleksandra Vučića prelomni događaj sudbonosnih razmera!
Foto: KURIR

Hrvatski novinar o reformama u Srbiji

DENIS KULJIŠ: Istup premijera Srbije Aleksandra Vučića prelomni događaj sudbonosnih razmera!

Politika -
Vučić objasnio da Srbija, na putu u Evropu, ostaje u dobrim odnosima s Rusijom, kojoj neće uvoditi sankcije, jer se to ne isplati, ali i da osim evopskih nastoji da privuće i kineske investitore pa premijer Li Kequiang dolazi u Beograd na veliku regionalnu konferenciju krajem godine.

Hrvatski novinar Denis Kuljiš u kolumni za Nezavisne novine iz Banjaluke piše o tome da je srpski premijer Aleksandr Vučić predstavio 14.septembra reformske mere koje, koncipirane praktičnim umom, kao posve realan i realistički politički plan, imaju gotovo istorijske reperkusije i pokazuju da da je i na Balkanu moguće dobiti popularnu podršku za restrukturiranje propale ekonomije državnog socijalizma!

On zaključuje da je istup premijera Srbije Aleksandra Vučića prelomni događaj sudbonosnih razmera.

"Nitko više neće moći tvrditi da su reforme neostvarive na Balkanu, a sasvim je očito da će to isto i u Hrvatskoj i u Sloveniji provoditi stranke desnice, čim se vrate na vlast. A vratit će se, jer su postkomunisti i lijevi liberali koji su se 1990. pokazali nesposobnima da prihvate parlamentarnu demokraciju danas, četvrt stoljeća kasnije, postali prepreka uvođenju kapitalizma. Stoga će se opet naći pod kotačima historije", ocenjuje Kuljiš.

Kuljiš podseća da je Vučić objasnio da Srbija, na putu u Evropu, ostaje u dobrim odnosima s Rusijom, kojoj neće uvoditi sankcije, jer se to ne isplati, ali i da osim evopskih nastoji da privuće i kineske investitore pa premijer Li Kequiang dolazi u Beograd na veliku regionalnu konferenciju krajem godine.

"Znači – politički balans, nikakve geostarteške vizije i fantazme, povijesna prijateljstva i iracionalne srpske geostrateške kafanske ujudurme, nego neutralnost na vanjskom planu, koja će omogućiti totalni angažman na domaćem. Srbija, dakle, pristupa reformama. Provodit će, najavio je nastupivši na televiziji, “tvrde” mjere ekonomske restrikcije koje traže MMF i Svjetska banka, ali u minimalnom opsegu, što je već omogućilo smanjenje kreditnih kamata za tri puta, jer se odjednom stvara poslovni ambijent atraktivan za investitore – zemlja koja ne srlja u propast, nego ima stabilne i povoljne fiskalne parametre, može računati na investicije kad ih agresivno priziva nudeći ”još dinar više nego što možete dobiti najpovoljnije bilo gdje drugdje u regiji”… Greenfield-investicije, svjež kapital, tu je ključ, a ne u uštedama i državnim investicijama, presipanju iz šupljeg u prazno, kao u Hrvatskoj gdje se infrastruktura gradi na dug koji se neće nikad neće vratiti pa će se ceste i sve ostalo morati prodati po cijenama tri put nižim od uloženih svota, tek da se očuva elementarna likvidnost", navodi Kuljiš u svojoj kolumni.

Kuljiš se osvrće i nareforme koje je Vučić najavio u javnom sektoru.

"No, najvažnije – Vučić je najavio rat javnom sektoru i državnim poduzećima. Cilj je da zapošljavanje u privatnom sektoru postane unosnije nego ono u državnoj službi, gdje su plaće sada prosječno dva puta veće. Gubitak oko 300.000 izgubljenih radnih mjesta pretrpio je isključivo privatni sektor, dok su prihodi državnih namještenika istodobno rasli! To su podaci koji kao da su prepisani iz bilance hrvatskog kriznog petodogišta od 2008. Najzanimljivije – Vučić je rekao da nesposobne kretene koji se nalaze na čelu državnih firmi neće mijenjati pa onda čekati da ta nova administracija pokaže isti stupanj nesposobnosti (i još ga kompromitiraju kao privrženici njegove vlastite, vladajuće stranke), nego da će ih sve redom smjenjivati, bez obzira na stranačku afilijaciju, ako do kraja godine ne uplate 150 milijuna eura u državni budžet. ”Ovi koji su se sad prijavili na natječaje”, rekao je voditeljici tv-emisije ”Oko” na RTS-u gdje je guvorio o planu pružajući joj neki papir, ”ne izgledaju ništa bolje od onih prošlih… Jedan čak nije prošao psihološki test!”, podseća Kuljiš i dodaje:

"To znači da u Srbiji imaju neki psihološki test kojem podvrgavaju kandidate za državnu službu. Kad bismo se nekako domogli toga znanstvenog instrumenta, mogli bismo njime razmontirati dobar dio sadašnje hrvatske vlade. No, problemi nisu, naravno, kadrovski, riječ je o temeljnim mračnim svojstvima balkanskog društva".

Kuljiš zaključuje da državni socijalizam još živi u svim zemljama Bivše.

"No, Vučićevo obećanje, nacrt reforme, od koje on više ne može odustati, postaje fundamentalna činjenica koja će zauvijek promijeniti odnos snaga i političku dinamiku u regiji. Što, vi drugi kažete da ne možete, jer narod neće? Primitivan je i zaostao, a u sadašnje stanje doveli su ga vaši prethodnici, pa se ništa ne može učiniti da seprilike još ne pogoršaju? Ma nemojte, a Srbija? Ako se i ondje može, poslije Miloševića, Tita, Karađorđevića i tri-četiri što svjetska, što balkanska rata i ovog posljednjeg, repriznog, u kojem kao da je cijela zlosretna povijest balkanskog dvadesetog stoljeća promarširala unatrag – ako se i ondje nešto može, dajte Hrvati i Slovenci, prestanite s izmotavanjem i priznajte da s vama upravljaju nesposobni političari i klijentelističke stranke. Pa sad ili ćete svi, ovim istim putem iz kaljuže, ili ćete se u njoj još jednom pokušati udaviti… A MMF vam nije Unprofor koji će vas vaditi iz dreka, nego morate sami. Kao što je rekao najveći novinar svih vremena, Benjamin Franklin: ”Bog pomaže onome tko sam sebi pomaže!”, ističe Kuljuš u svojoj kolumni za banjalučke Nezavisne novine. Zato je istup premijera Vučića prijelomni događaj sudbonosnih razmjera. Nitko više neće moći tvrditi da su reforme neostvarive na Balkanu, a sasvim je očito da će to isto i u Hrvatskoj i u Sloveniji provoditi stranke desnice, čim se vrate na vlast. A vratit će se, jer su postkomunisti i lijevi liberali koji su se 1990. pokazali nesposobnima da prihvate parlamentarnu demokraciju danas, četvrt stoljeća kasnije, postali prepreka uvođenju kapitalizma. Stoga će se opet naći pod kotačima historije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track