DEVENPORT: Srbija da uskladi spoljnu politiku sa EU
Foto: Beta

Skrining

DEVENPORT: Srbija da uskladi spoljnu politiku sa EU

Politika -
Reforme treba da dobiju zamajac. Tu mislimo na vladavinu prava, ljudska prava, medijske reforme i borbu protiv korupcije. Potreban je nastavak dijaloga sa Prištinom što pre. Naravno, potrebno je i da se postignuti sporazumi sprovedu i da se nastavi normalizacija odnosa, naveo je šef delegacije EU u Srbiji

BEOGRAD - Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio da bi Srbija, kao kandidat za članstvo, trebalo da postepeno usklađuje svoje spoljnopolitičke pozicije sa EU. Kako je dodao, to je i deo njenih obaveza iz poglavlja 31, a skrining tog poglavlja predstoji do kraja jula.

"I premijer Aleksandar Vučić i prvi potpredsednik Ivica Dačić dele našu zabrinutost i insistiraju na teritorijalnom integritetu Ukrajine. Srbija će u tom pogledu imati veliku odgovornost sledeće godine, kada preuzme ulogu predsedavajućeg", rekao je Davenport.

Davenport je naveo da će dalji napredak u pregovorima sa EU iziskivati da reforme dobiju zamajac.

"Tu mislimo na vladavinu prava, ljudska prava, medijske reforme i borbu protiv korupcije. Potreban je nastavak dijaloga sa Prištinom što pre. Naravno, potrebno je i da se postignuti sporazumi sprovedu i da se nastavi normalizacija odnosa", rekao je Davenport.

Davenport je naveo da je skriningom obuhvaćeno 18 od 35 poglavlja, a još poglavlja biće analizovano pre kraja godine.

"Predsednik Evropske komisije Barozo, koji je nedavno bio u Beogradu, rekao je da nije isključeno da se prvo poglavlje otvori do kraja ove godine. Raspored zavisi od zemalja članica, ali pre svega od nivoa spremnosti na srpskoj strani. Ako nemate gotov strateški plan ili zakonodavstvo iz određene oblasti, ili plan zakonodavne delatnosti, nema nikakve koristi od otvaranja poglavlja", rekao je Devenport.

Dodao je da je moguće otvaranje poglavlja 23 i 24 o ljudskim pravima i borbi protiv korupcije u prvoj polovini 2015. godine.

Odluka o pomoći do kraja godine

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji izjavio je da se od predstojeće Donatorske konferencije u Briselu, koju 16. jula organizuju Slovenija, Francuska i Evropska komisija, očekuju dobre vesti.

"Trenutno se planira i paket pomoći za 2014. godinu od oko 200 miliona evra, od čega će deo biti namenjen za saniranje posledica poplava. Uz to, očekujemo da Srbija dobije sredstva iz Fonda solidarnosti EU, za koja može da aplicira kao da je punopravna članica EU. Srbija do prve polovine avgusta treba da podnese zahtev, a EU će doneti odluku do kraja godine", rekao je Davenport.

Komentarišući kritike da je EU obećala mnogo, ali da je do sada stiglo malo konkrente pomoći za saniranje poplava, Davenport je rekao da je EU već opredelila 30 miliona evra za obnovu nekih područja koja su nastradala u poplavama i da će taj paket biti uskoro formalizovan.

"Pomoć BiH i Srbiji tokom poplava bila je najveć operacija Evropske civilne zaštite ikada preduzeta i u njoj su učestvovale 22 zemlje članice ovog mejhhanizma. Samo je u Srbiji bilo angažovano oko 400 ljudi iz 13 zemalja, a o saradnji sa Sektorom za vanredne situacije MUP mogao bi film da se snimi", rekao je Davenport.

(Agencije/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track