DOLIJALI: Specijalci istražuju Pajtićeve nabavke!
Foto: Nemanja Pancic

MUP ispituje kako su rasipane pare u Vojvodini

DOLIJALI: Specijalci istražuju Pajtićeve nabavke!

Politika -
Stefanović naložio da se pročešljaju sve subvencije koje je pokrajinska vlada davala preko fondova pod kontrolom DS. Vojvođanski premijer i sekretar za nauku Dragoslav Petrović podelili 35 miliona evra za subvencije brojnim privatnicima

BEOGRAD - Ministar policije Nebojša Stefanović formirao je specijalni istražni tim koji će ispitati sve okolnosti i činjenice u vezi s radom Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, Fonda za razvoj, Fonda za kapitalna ulaganja i Razvojne banke Vojvodine prilikom dodele i korišćenja sredstava namenjenih razvoju AP Vojvodine. Vojvođanska vlast s Bojanom Pajtićem na čelu potrošila je 35 miliona evra na navodne subvencije u 108 privatnih preduzeća, a u okviru takozvanog Programa sufinansiranja pogona za primenu novih tehnologija. Većina njih zajam nije vraćala u novcu, već naturi - od četkica za zube, preko antifriza i tečnosti za pranje guma do depilatora, koji su skladišteni u pokrajinsku Direkciju za robne rezerve i odatle bez ikakvog plana deljeni osnovcima, muzejima, penzionerima.- Vinarija „Zvonko Bogdan“ dobila je subvenciju, a vraćanje zajma proknjiženo je kao izmirivanje duga robom - 6.000 flaša belog vina u vrednosti od 117.573,61 evro (19,6 evra flaša), koje su potom, navodno, poslate u novosadski Crveni krst. Svako normalan pitao bi se šta će vino Crvenom krstu. Flaše nikad nisu ni stigle u tu organizaciju, te se sumnja da se pomoću lažnih faktura izvlačio novac - priča izvor Kurira.

Isteruje stvari na čistac... Nebojša Stefanović
Isteruje stvari na čistac... Nebojša Stefanović

Vino za Crveni krstU novosadskom Crvenom krstu nezvanično je potvrđeno da nikad nisu dobili vino, a Zvonko Bogdan kaže je on „samo brend vinarije“ i da sa tim veze nema.Taj „posao“ su, prema rečima našeg sagovornika, vodili pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović i Pajtić:- Novac se rasipao bez ikakve kontrole. Milioni evra su nestali u mutnim isplatama privatnicima, a ne vide se efekti, nisu pootvarani silni pogoni i nova radna mesta. Petrović se smatra „alfom i omegom“ tog posla, zbog čega Pajtić, uprkos zahtevima LSV, ne može da ga smeni jer bi povukao i njega.S druge strane, firma „Dentosan trejd“ dobila je najmanje 151.612 evra, a novac je „vratila“ isporukom 142.927 malih četkica za zube, čiju je vrednost pokrajinski sekretarijat procenio na 74.322 evra, i 106.560 velikih četkica po ceni od 59.673 evra, koje su podelili školama za učenike sa smetnjama u razvoju. Firma ATG dobila je najmanje 189.160 evra, a dug su prebili setovima za depilaciju, koji su deljeni učenicima i novosadskom Narodnom univerzitetu.Ekskluzivno pakovanje- Set za depilaciju nastao je kao proizvod namenjen savremenoj ženi koja brine o svom telu. To je savršen poklon. Pakovanje je ekskluzivno, zato ga nije potrebno prekrivati ukrasnim papirima - stoji na reklami robe koju delili Pajtić i Petrović . Na isti način „razdužila se“ i firma „Aromaplast“ iz Jermenovaca - dobili su najmanje 200.000 evra i školama navodno oko 90.000 pakovanja gela za ruke, u vrednosti od oko 100.000 evra. Firmu „Tehnoeksport“ pokrajina je „pomogla“ sa 661.303,65 evra, a zajam vratila u sifonima za sudopere (70.000 komada) i crevima za polivanje (667,8 kilometara). Deljeni su opet po školama, a Izvršno veće je odlučilo da se i Savez penzionera na „časti“ sa 29.921“sanitarnim paketom“, koji sadrže po dva elastična sifona.

Nemaju ništa protivDS: SVE VEĆ ISTRAŽENOPokrajinski odbor DS saopštio je sinoć da nema ništa protiv istražnog tima, DS je naveo da su u protekle dve godine sve pomenute institucije bile u više navrata predmet istrage, te da je uloga tima samo da istraži „već više puta istražene činjenice“.- Drugi povod za formiranje tog tima jeste želja vladajućeg režima da utiče na pregovore o većini u pokrajinskom parlamentu - saopštio je DS.

Ala su se hladiliANTIFRIZ ŠKOLAMABrokerska kuća „Aleksandar“ subvenciju od 91.000 vratila je slanjem 21,3 tone antifriza, 10 tona sredstava za poliranje guma i 33 tone tečnosti za pranje stakla. Tako je 7.150 litara prosleđeno u 19 škola u Vojvodini za 12.654,79 evra. Prosleđeno je i 10.000 litara sredstava za poliranje i zaštitu guma (za 32.804 evra) i još 5.000 litara tečnosti za pranje stakla (za 3.764 evra). Čije gume su đaci polirali, čista je enigma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track