Drecun: Postavlja se pitanje svrsishodnosti dolaska albanskog premijera
Foto: Dado Đilas

Posle incidenta na utakmici

Drecun: Postavlja se pitanje svrsishodnosti dolaska albanskog premijera

Politika -
Šef skupštinskog odbora za KiM je naglasio da Srbija treba oštro da protestuje i insistira na izvinjenju zvanične Tirane

BEOGRAD - Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da se postavlja pitanje svrsishodnosti najavljene posete Beogradu premijera Albanije Edija Rame 22. oktobra.

Povodom incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija, Drecun je naglasio da Srbija treba oštro da protestuje i insistira na izvinjenju zvanične Tirane. Imajući u vidu da je Albanija priznala jednostrani akt secesije, Albanija bi morala da pojasni da li već Kosovo i Metohiju svojata kao svoju teritoriju, kazao je Drecun.

On je rekao da do sada nije viđeno da neko zarad plasiranja neke političke, anahrone i anticivilizacijske i velikoalbanske ideje na taj način zloupotrebi sportsku manifestaciju. Ističući da nema dilemu da iza toga stoji zvanična Tirana, Drecun je rekao da to pokazuje "da ćemo se u narednom periodu i dalje suočavati sa incidentima koji će slati istovetnu poruku" i da velikoalbanska ideja ima "strašan kapacitet za destabilizaciju regiona".

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju je rekao da pokazivanje karte "velike Albanije" pokazuje "pretenzije Albanije na deo naše teritorije".On je ukazao da je Albanija prošla nekažnjeno za konstantnu agresiju nad Srbijom 1998. i 1999. godine i terorističku takozvanu OVK, da su na teritoriji Albanije bili logori u kojima su ubijani Srbi i gde su im vađeni organi i da je neprihvatljivo da Albanija deli Srbiji bilo kakve lekcije.

Drecun je rekao da je bilo propusta u organizaciji utakmice, jer je bilo bacanja predmeta i ulaska navijača na teren, zbog kojih će UEFA sigurno kazniti Srbiju, ali da se, sa druge strane, mora sankcionisati i na brutalan način unošenje politike na stadione.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track