Srpskoj ambasadi preti Balkanska brigada
Foto: Kurir Štampano

Diplomate u Damasku na meti

Srpskoj ambasadi preti Balkanska brigada

Politika -
Vođa tog ogranka je s Kosova, a njegov zamenik je iz centralne Srbije. Poznati su po tome što su vrlo svirepi, deru žive ljude, kaže Drecun

BEOGRAD - Pretnje smrću koje su džihadisti iz terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) u pismu uputili Srbima u Ambasadi Srbije u Damasku najverovatnije su potekle iz ogranka koji se zove Balkanska brigada, a u kojem ratuju džihadisti iz Srbije, kaže za Kurir Milovan Drecun, vojnopolitički analitičar i član skupštinskog odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Ovi džihadisti nedavno su pogubili zarobljenog američkog novinara Džejmsa Folija, a zaposlenima u ambasadi poslali su ultimatum da u roku od sedam dana napuste objekat ili će biti ubijeni!Drecun upozorava da pretnje treba shvatiti ozbiljno jer ISIL ima kapaciteta da ih ostvari.- Prema nekim saznanjima, pretnje dolaze iz ogranka ISIL koji se zove Balkanska brigada, a u kojem se bore džihadisti iz Srbije. Vođa tog ogranka je s Kosova, a njegov zamenik je iz centralne Srbije. Poznati su po tome što su vrlo svirepi, deru žive ljude. Čuveni su po zverstvima, čak su čečenski džihadisti morali da reaguju i upozore ih da budu manje svirepi. Pretnje su realne, a šta i kako treba da se uradi za naše ljude, to treba da odrede tamošnje nadležne institucije, ali i naši u MSP - kaže Drecun.

Zabrinut... Milovan Drecun
Zabrinut... Milovan Drecun

Kurir je pokušao da dobije zvanične informacije o tome koliko je Srba trenutno u ambasadi u Damasku. U nadležnom Ministarstvu spoljnih poslova nismo dobili odgovor. Međutim, prema informacijama iz diplomatskih izvora, kad su pretnje stigle, u ambasadi je bilo petoro srpskih državljana - dvoje diplomata i troje iz tehničkog osoblja.Kako je Kurir već pisao, pismo ISIL ubačeno je u dvorište Ambasade Srbije u Damasku, a nadležne bezbednosne službe potvrdile su autentičnost dokumenta. Autentičnost potvrđuje i logo terorističke organizacije ISIL koji je na pismu, a pretnje su potpisane citatom iz Kurana „Ako se bore protiv tebe, ubij ih“ i parolom „Alah je naš zaštitnik“!(D. L.)

Na udaru... Ambasada Srbije
Na udaru... Ambasada Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track