Đurić: Ekstremisti neće odlučivati o gradnji u Mitrovici
Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju

Đurić: Ekstremisti neće odlučivati o gradnji u Mitrovici

Politika -
Neodgovorni političari u Prištini su to iskoristili na drugi način, potpuno pogrešan i onda je usledio niz provokacija, kazao je Đurić.

BEOGRAD- Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da fundamentalisti i ekstremisti neće odlučivati o tome kako će izgledati saobraćaj i ulice u severnoj Kosovskoj Mitrovici, jer za to postoje legitimno izabrani organi.

On je kazao da se pešačka zona kod mosta na Ibru i Trg Cara Lazara, čija je gradnja počela pre par dana, grade uz dozvolu skupštine opštine Kosovska Mitrovica i po zakonima koji važe u pokrajini. Betonska barikada na ibarskom mostu, koji deli severnu i južnu Mitrovicu, zamenjena je Parkom mira, a Đurić je naveo da taj park treba da bude simbol izgradnje poverenja dva naroda.

"Neodgovorni političari u Prištini su to iskoristili na drugi način, potpuno pogrešan i onda je usledio niz provokacija. Grupa fundamentalista i ekstremista je pokušala da u mešovitom naselju i to na severu Kosovske Mitrovice postavljaju nekakve zastave sa natpisima vođa terorista i UČK", kazao je Đurić. Albanci su u noći između 9. i 10. jula izgradili u mešovotom naselju Bošnjačka Mahala u severnoj Mitrovici, trg koji nosi ime komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija i postavili zastave Albanije. Đurić je podsetio da je prilikom uklanjanja barikade sa mosta u Kosovskoj Mitrovici došlo je do nasilja, ocenjujući da takva slika samo dodatno zaštrašuje srpski narod u stvara nepoverenje. U Briselu su 11. jula Đurić i zamenica kosovskog premijera Edita Tahiri održali sastanak sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, na kom nije došlo do dogovora oko izgradnje Parka mira i Trga u bošnjačkoj mahali. Dve delegacije će se ponovo sastati 22. jula, a Đurić je izrazio sumnju da će doći do dogovora, navodeći da je Tahiri u Briselu odbila sa Đurićem i da se rukuje.

(Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja