Đurić: Nema kosovske vlade bez dogovora sa Srpskom
Foto: Nebojsa Mandic

Faktor opstanka

Đurić: Nema kosovske vlade bez dogovora sa Srpskom

Politika -
Đurić je podsetio da su "mnogi govorili da 10 poslanika malo znače" ali da "u ovoj konstelaciji političkih snaga nije moguće formirati pokrajinsku vladu bez učešća Srba na KiM" i dodao da je 10 poslanika broj sa kojim "možemo da zaštitimo interese srpske zajednice"

KOSOVSKA MITROVICA - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohju Marko Đurić rekao je danas u severnoj Kosovskoj Mitrovici da se Vlada u Prištini ne može formirati bez "Srpske liste".

"Mirno čekamo ishod političkih razgovora među predstavnicima kosovskih Albanaca, nećemo im birati lidere, svakome je jasno da pokrajinske vlade nema bez dogovora sa Srpskom", rekao je Đurić. On je podsetio da su "mnogi govorili da 10 poslanika malo znače" ali da "u ovoj konstelaciji političkih snaga nije moguće formirati pokrajinsku vladu bez učešća Srba na KiM" i dodao da je 10 poslanika broj sa kojim "možemo u potpunosti da zaštitimo interese srpske zajednice".

Đurić je istakao da su ekspertski timovi Ministarstva energetike usaglasili akcioni plan kojim je "osigurano da snabdevanje električnom energijom u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji bude u rukama nove kompanije".

Ta kompanija će biti osnovana onog trenutka kada tržište energetike bude u potpunosti liberalizovano, kazao je on i pojasnio da je pitanje energetike razdvojeno od pitanja vlasništva nad hidro i termo sistemima na Kosovu.

Đurić je ocenio da u prethodnih 15 godina na povratku interno raseljenih lica sa Kosova nije učinjeno gotovo ništa i da je pitanje povratka vrlo često bilo predmet političke manipulacije. "Moramo da u narednom periodu udvostručimo naše napore kada je reč o povratku", rekao je Đurić.

Komentarišući predloženo smanjenje plata i penzija, Đurić je naglasio da će se na Kosovu smanjiti plate kao i u svakom drugom delu Srbije, ali da Srbija neće smanjivati izdvajanja za Kosovo, kao ni ulaganja, i da neće dozvoliti gubitak radnih mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja