Đurić o Kosovu: Cilj da niko ne strahuje za budućnost

Normalizacija odnosa

Đurić o Kosovu: Cilj da niko ne strahuje za budućnost

Politika -
Jasno je da se ne slažemo oko statusa, i da se nećemo složiti, ali to ne znači da nećemo sarađivati jer smo geografski, politički i istorijski upućeni na pronalaženje zajedničkog rešenja nekih problema, kaže šef Kancelarije za KiM

PRIŠTINA/BEOGRAD - Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić smatra da priznanje nezavisnosti Kosova nikako nije opcija u dijalogu Beograda i Prištine, te da rezultat razgovora treba da bude normalizacija odnosa između institucija do te mere da niko od nas ne treba da se plaši za svoju budućnost.

"Jasno je da se ne slažemo oko statusa, i da se nećemo složiti, ali to ne znači da nećemo sarađivati jer smo geografski, politički i istorijski upućeni na pronalaženje zajedničkog rešenja nekih problema. Uveren sam da je naša strana a i Priština dovoljno politički i civilno razvijena da to i učini", izjavio je Đurić za prištinski dnevnik Koha ditore.

On ocenjuje da bi takvo ponašanje dve strane pozitivno uticalo na opšte međuljudske odnose i da će ljudi moći mirno da žive ne razmišljajući o tome šta će učiniti komšija ove ili one nacionalnosti.Upitan šta bi se dogodilo ako ako priznavanje Kosova bude uslov za članstvo Kosova u EU, Đurić je izričit da priznavanje nije uslov i podseća da ni sama EU nije priznala Kosovo kao državu.

A na pitanje prištinskog dnevnika s kime onda Beograd vodi dijalog u Briselu, ako ne priznaje nezavisno Kosovo, direktor Kancelarije objašnjava da u formalno pravnom aspektu, dijalog vodimo sa privremenim institucijama samouprave gledano iz perspektive naših zakona, našeg Ustava, te da su iz perspektive naših zakona to privremene institucije samouprave, dok su iz perspektive Prištine to institucije nezavisne države.

Na konstataciju novinara Kohe da Albanci ne žele da se vrate u Srbiju, a da ni Srbi sa Kosova ne žele da priznaju Kosovo kao nezavisno, te upitan ima li Srbija neku strategiju o podeli Kosova, Đurić je rekao da je strategija Srbije mirna koegzistencija sa svima koji žive na Kosovu i Metohiji, što obuhvata normalno funkcionisanje i komunikaciju sa institucijama koje postoje i funkcionišu na KiM bez obzira na različite stavove o njihovom karakteru.

"Naša ideja je da, uprkos činjenici da postoji jasno neslaganje, ne potenciramo to i ne stavljamo u fokus i u centar ono oko čega se ne slažemo, već ono oko čega se možemo složiti i pronaći zajedničke interese, zajednička rešenja za probleme, kojih ima mnogo i pitanje je da li ih zajedno možemo rešiti iako se slažemo na najbolji mogući način. Dakle, naša politika je udaljavanje od politike sukoba i podela", zaključio je Đurić.

Upitan konkretno znači li to da podela Kosova više nije opcija Đurić je podsetio da se o tome ne razgovara ni u Briselu, ali ni na drugim forumima, a kad je reč o Vladi Srbije ponovio je da ona politiku zasniva na poštovanju međunarodnog prava, sa ciljem da se odnosi sa Prištinom normalizuju.

"Ne želimo da se između nas stvara nekakva podela, ni unutar Srbije ni unutar Kosova", dodao je Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track