DUŠAN BAJATOVIĆ: Briga me za Amerikance, pecam na Dunavu!
Foto: Kurir Štampano

Direktor "Srbijagasa" o mogućim sankcijama SAD

DUŠAN BAJATOVIĆ: Briga me za Amerikance, pecam na Dunavu!

Politika -
Direktor „Srbijagasa“ kaže da ne zna kako bi mu Amerikanci uveli sankcije kad tamo nema imovinu, ali ni račune u njihovim bankama

BEOGRAD - Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović očigledno ne haje mnogo na činjenicu da će potpasti pod finansijske sankcije Amerike i vikend razdragano provodi na obali Dunava pecajući, i to, kako nam je objasnio, u društvu svog sestrića.Kako je Kurir juče objavio, američka administracija je pojačala finansijske pritiske na ruske kompanije zbog krize u Ukrajini. Oni su uveli sankcije ruskoj osiguravajućoj kući „Sogaz“, a Bajatović je na čelu Nadzornog odbora njihovog predstavništva u Srbiji, gde prima mesečnu apanažu od čak 10.000 evra. Direktor „Srbijagasa“ za naš list kaže da je potpuno opušten tim povodom i da uživa sa sinom svoje sestre.- Što se toga tiče, ne znam kako bi mene Amerikanci ugrozili kad nemam ni imovinu ni račune u njihovim bankama. U Ameriku mogu da putujem samo poslovno u vezi sa opremom za izgradnju Južnog toka. Takav poslovni aranžman nije nemoguć s kompanijama „Dženeral elektrik“ ili „Katerpiral“ - samouveren je Bajatović.Socijalista je ubeđen u to da će, bez obzira na pritiske na ruske kompanije, gasovod Južni tok biti izgrađen.Samouveren- Ovde je više u pitanju velika geostrateška igra, a Ukrajina je samo jedan od uloga. Južni tok podrazumeva 3.000 kilometara gasovoda u Rusiji, dodatnih 1.000 kilometara na Crnom moru i oko 1.600 u kopnenom delu. Ne verujem da će zemlje kao što su Nemačka, Francuska, Italija, Austrija, Mađarska kroz koje gasovodi prolaze ugroziti svoju energetsku budućnost. Nijedna velika svetska banka nije otkazala učešće u izgradnji Južnog toka, a nije nemoguće da osiguravajuća kuća „Sogaz“ učestvuje u osiguranju Južnog toka - kaže Bajatović.Gazde pod sankcijamaImovina vlasnika najveće ruske osiguravajuće kuće „Sogaz“ i njihovi bankovni računi već su zamrznuti u SAD. Reč je o ruskim privrednicima Juriju Kovalčuku i Genadiju Timočenku, koji su bliski predsedniku Putinu.

Ivica DačićPRATIMO SVAKI KORAK Šef diplomatije Ivica Dačić za Kurir je istakao da naša zemlja prati svaki korak kad je reč o uvođenju američkih sankcija ruskim kompanijama.- Dosad nije bilo najava restriktivnih mera prema Srbiji ni s jedne strane. Pratićemo svaki dalji korak.

„Sogaz“ u SrbijiIMA 50 MILIONA PROFITAPredstavništvo „Sogaza“ u Srbiji otvoreno je pre više od dve godine. To je bila prva podružnica ruske kompanije van Rusije. U toku prošle godine „Sogaz“ je imao profit od 50 miliona dinara. JP „Srbijagas“ u „Sogazu“ ima 49 odsto akcija, dok većinski deo od 51 odsto pripada Rusima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track