Dve krivične prijave protiv funkcionera iz Leskovca i Beograda
Foto: Printsceen

Agencija za borbu protiv korupcije

Dve krivične prijave protiv funkcionera iz Leskovca i Beograda

Politika -
Agencija je tokom ove godine podnela 12 krivičnih prijava zbog postojanja osnova sumnje da funkcioner nije prijavio imovinu Agenciji ili je dao lažne podatke o imovini, u nameri da prikrije podatke o imovini

BEOGRAD - Agencija za borbu protiv korupcije podnela je dve nove krivične prijave zbog postojanja osnova sumnje da funkcioneri nisu prijavili imovinu Agenciji ili su dali lažne podatke o imovini, i to protiv pomoćnika gradonačelnika Grada Leskovca Milorada Mladenovića i člana nadzornog odbora Turističke organizacije Beograda Milenka Banovića.

Kako se navodi u saopštenju, Agencija je tokom ove godine podnela 12 krivičnih prijava zbog postojanja osnova sumnje da funkcioner nije prijavio imovinu Agenciji ili je dao lažne podatke o imovini, u nameri da prikrije podatke o imovini.

Agencija za borbu protiv korupcije je već podnela deset krivičnih prijava u 2014. godini podnela protiv Saše Ljubinkovića, Vladana Skadrića, Đorđa Jovanovića, Slavice Đukić Dejanović, Predraga Peruničića.

Prijave su podnete i protiv Gorana Ješića, Dragoljuba Peurače, Ružice Banjalučkić, Aleksandra Vuksanovića i Miloša Stojanovića.Od 1. januara do 1. oktobra Agencija za borbu protiv korupcije je pokrenula 453 postupka radi utvrđivanja postojanja povrede odredaba Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Agencija je izrekla i 389 mera upozorenja, od kojih najviše, 185, zbog kašnjenja funkcionera u dostavljanju izveštaja o imovini i prihodima po stupanju na funkciju, dok je 170 mera izrečeno zbog kašnjenja funkcionera u dostavljanju izveštaja o imovini i prihodima po prestanku funkcije.Agencija je izrekla ukupno 11 mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona od kojih šest neprenošenja upravljačkih prava za vreme vršenja javne funkcije u zakonom propisanom roku.

Ukupno su izrečene tri mere javnog objavljivanja preporuke za razrešenje kao i 114 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka Prekršajnom sudu u Beogradu.Čak 52 zahteva podneta su zbog kašnjenja funkcionera u dostavljanju izveštaja o imovini i prihodima po prestanku funkcije, 48 zbog kašnjenja funkcionera u dostavljanju izveštaja o imovini i prihodima po stupanju na funkciju.

Nadležnim javnim tužilaštvima podneto je 12 izveštaja zbog postojanja sumnje da su izvršena krivična dela za koja se goni po službenoj dužnosti, a koja nisu predviđena Zakonom o Agenciji, dodaje se u saopštenju.Podneto je i 15 izveštaja nadležnim organima zbog postojanja sumnje da su izvršena krivična dela iz njihove nadležnosti, i to 11 Upravi za sprečavanje pranja novca, a četiri Poreskoj upravi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track