Edi Rama želi da poseti Preševo
Foto: AP Photo

Plan albanskog premijera

Edi Rama želi da poseti Preševo

Politika -
Ako bi se otkazala poseta bilo bi loše za Kosovo, loše za Albaniju, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Bio bi to loš primer, jer imamo značajne regionalne inicijative, ocenio je ambasador Cemajl Mindžozi

PRIŠTINA - Albanski ambasador u Prištini Cemajl Mindžozi rekao je da će premijer Albanije Edi Rama tokom posete Srbiji pokušati da posetiti i Preševo.

Mindžozi je za TV Klan Kosova napomenuo da još nema detaljnog plana posete, ali da bi Rama želeo da dan posle Beograda, 11. novembra, poseti Preševo.

"Plan premijera Rame bio je da poseti Presevo 23. oktobra nakon jednodnevne posete Beogradu 22. Želim da budem iskren i dalje nema precizan kalendar, ali je želja premijera da poseti Presevo i sada kada bude dolazio, 11. novembra", rekao je ambasador.

Ambasador je ocenio i da je Rama dobro postupio što nije odustao od posete Beogradu, jer bi takva odluka bila suprotna regionalnoj saradnji.

Mindžozi je rekao da će dolazak Rame u Beograd doprineti podsticanju dijaloga Beograda i Prištine, a razgovaraće se i o problema Albanaca u Makedoniji i Crnoj Gori.

"Ako bi se otkazala poseta bilo bi loše za Kosovo, loše za Albaniju, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Bio bi to loš primer, jer imamo značajne regionalne inicijative", ocenio je Mindžozi.

On je ukazao da bi bez političke i diplomatske podrške te stvari tapkale u mestu.

Premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, složili su se u nedelju u telefonskom razgovoru da zvanična poseta albanskog premijera Srbiji bude odložena za 10. novembar.

U zajedničkom saopštenju dvojice premijera se navodi da su se saglasili da su incidenti na stadionu u Beogradu tokom utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije po svojoj suštini bili veoma nesrećni.

"I dalje postoje jasna neslaganja oko toga kako je do incidenta došlo, ali ne smemo i nećemo propustiti mogućnost da se sastanemo i da radimo na održavanju regionalne stabilnosti", naglasili su sagovornici.

Vreme je da okrenemo novu stranicu u političkim i ekonomskim odnosima između Srbije i Albanije, zaključila su dvojica premijera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track