FON usvojio analizu doktorske disertacije Siniše Malog
Foto: Zorana Jevtić

Nastavlja se procena rada

FON usvojio analizu doktorske disertacije Siniše Malog

Politika -
Na osnovu analize, izveštaj će biti pripremljen i prosleđen rektoru i Senatu Univerziteta u Beogradu

BEOGRAD - Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka danas je razmatralo i usvojilo analizu doktorske disertacije Siniše Malog, na osnovu koje će biti pripremljen izveštaj i prosleđen rektoru i Senatu Univerziteta u Beogradu.

Na sajtu Peščanika 9. jula objavljen je tekst u kojem se navodi da je 33 odsto ili više teksta doktorskog rada gradonačelnika Beograda Siniše Malog odbranjenog na FON-u plagirano.

Na sajtu FON-a, u kratkom saopštenju navodi se da je veće "razmatralo i usvojilo analizu doktorske disertacije Siniše Malog, koja je pripremljena povodom zahteva rektora Univerziteta u Beogradu. Na osnovu analize, izveštaj će biti pripremljen i prosleđen rektoru i Senatu Univerziteta u Beogradu".

FON je podsetio da kao deo Univerziteta u Beogradu, svoju nastavno-naučnu delatnost, kako generalno, tako i na trećem nivou akademskih studija obavlja u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom Univerziteta u Beogradu, Statutom Fakulteta i Pravilnikom o doktorskim studijama.

"U skladu sa tim, svi izveštaji u vezi sa prijavom, izradom, ocenom i odbranom doktorskih disertacija predmet su razmatranja Veća studijskih programa doktorskih akademskih studija, Nastavno-naučnog veća Fakulteta, Veća naučnnih oblasti Univerziteta i drugih nadležnih tela Univerziteta u Beogradu", piše u saopštenju.

FON je istakao da je, kao i do sada, spreman da učestvuje u daljem razvoju procedura koje će unaprediti kvalitet naučno-istraživačkog rada, kao i izradu i evaluaciju završenih akademskih radova u skladu sa koracima koje preduzme Univerzitet u Beogradu.

Dekan FON-a Milan Martić rekao je u sredu na sednici Senata Univerziteta da je u doktoratu gradonačelnika Beograda Siniše Malog bilo neadekvatnog korišćenja literature i da će analiza doktorske disertacije u petak biti na sednici Nastavno-naučnog veća fakulteta.

"Sigurno da su ocene na Peščaniku o doprinosu disertacije Siniše Malog tendenciozne, ali mogu reći i da je bilo nepotpunog i neadekvatnog korišćenja literature, a Nastavno-naučno veće izjasniće se o naučnom doprinosu koji je ostvaren njegovom disertacijom", rekao je Martić na sednici Senata FON-a.

Martić je ranije rekao da Nastavno-naučno veće na sednici može da stane iza disertacije i odbaci navode sa sajta Peščanik, utvrdi da su delovi plagirani ili da formira nezavisnu komisiju koja će utvrditi da li je doktorat plagijat.

Gradonačelnik je odbacio navode o plagijatu i dodao da "stoji iza svoje disertacije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track