Gašić: Koliko košta parada, znaće se!
Foto: Fonet

Ništa se ne krije

Gašić: Koliko košta parada, znaće se!

Politika -
Ministar je istakao i da je taj novac već predviđen budžetom za ovu godinu

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da će se po završetku vojne parade znati koliko je novca i na šta potrošeno i da nema razloga da se bilo šta krije.

On je istakao i da je taj novac već predviđen budžetom za ovu godinu.

"Vlada Srbije štedi svaki dinar kojim raspolaže, ali to ne znači da smemo da zaboravimo da je ovo godina u kojoj obeležavamo 70 godina oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i 100 godina od početka Velikog rata. To su značajni jubileji, a još je važnije to da je Srbiju borba za slobodu koštala mnogo života. Treba da čuvamo sećanje na hrabrost i požrtvovanje naših predaka", istakao je Gašić.

On je naveo i da je Vladi Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem, i ministarstvu na čijem je celu velika čast, ali i odgovornost, što će na vojnoj paradi biti predstavljeno sve što je prethodnih godina urađeno na reformi vojske, kao i da će se pokazati da je spremna da izvrši sve zadate misije.Gašić očekuje i da će paradu pratiti veliki broj građana uz uverenje da će biti ponosni i da će vrednovati sve ono što se radi u cilju njihove bezbednosti.

On je najavio da će na paradi biti predstavljena nova sredstva koja treba da budu uvedena u operativnu upotrebu u narednom periodu, kao što su bespilotna letelica Pegaz, višenamensko oklopno borbeno vozilo Lazar, školski avion Lasta, samohodni top SORA 122 mm i samohodni top-haubica 155 mm NORA.Na pitanje zbog čega na paradu nije direktno pozvan predsednik Amerike Barak Obama, kao što je to učinjeno kada je reč o Vladimiru Putinu, Gašić je rekao da je poziv upućen velikom broju visokih vojnih zvaničnika i da će paradi prisustvovati predstavnici diplomatskog kora, prijatelji i saveznici naše zemlje, ali i brojni gosti iz inostranstva.

Upitan da li je centralna proslava pomerena na 16. oktobar, jer tada Vladimir Putin dolazi u Srbiju, Gašić je rekao da u zakazivanju datuma održavanja parade nema nikakve posebne simbolike."Poseta ruskog predsednika bila je planirana u nekom drugom bliskom terminu, pa je iz navedenih razloga odlučeno da se realizuje 16. oktobra", rekao je Gašić.

Povodom različitih tumačenja Putinovog prisustva na vojnoj paradi, Gašić ističe da strateško opredeljenje Srbije ostaje saradnja sa svim partnerima i na Istoku i na Zapadu."Članstvo u EU je za nas glavni spoljnopolitički cilj, ali će Srbija nastaviti da unapređuje tradicionalno dobre i prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom".

Na pitanje kakav je njegov odnos prema NATO, Gašić kaže da je kao ministar pokazao mnogo puta, a dobar primer je i ucešće naše delegacije na samitu u Velsu i to da je prvi ministar odbrane Srbije koji je to učinio."Svojim delovanjem pokazali smo da smo pouzdan i kredibilan partner svima, uz istovremeno pridržavanje državne politike naše zemlje kojom je Srbija vojno neutralna zemlja", poručio je Gašić objašnjavajući da se zato ne može ni govoriti o prednostima i manama članstva Srbije u NATO, ali da se maksimalno koriste mehanizmi Partnerstva za mir i na taj način unapređuje sposobnost naših oružanih snaga.

Povodom toga što se Srbija pridružila Americi i zapadnim zemljama u borbi protiv Islamske države, Gašić kaže da je terorizam jedna od najvećih pretnji međunarodnom miru i stabilnosti.

"Srbija se zalaže za demokratske vrednosti i podržava borbu protiv terorizma. Nećemo biti vojno angažovani, već će naš doprinos toj borbi, pre svega, da se ogleda kroz razmenu informacija o borcima ISIL koji bi mogli da dođu sa ovih prostora", napomenuo je Gašić.Na pitanje zašto visoki funkcioneri SNS kao i on sam, izlaze u javnost sa brigom za bezbednost premijera Srbije kada ta stranka ima apsolutnu vlast u državi, on kaže da je premijerov prijatelj, kolega i saradnik u Vladi, ali i da je neposredno zadužen za njegovu bezbednost. "Normalno je da brinemo za bezbednost čoveka koji je pokretač svega što se dešava u Srbiji", zaključio je Gašić.

(Tanjug/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja