GLAVNI ODBOR DSS: Nema promene programa, novi šef stranke 12. oktobra
Foto: Marina Lopičić

Uoči stranačke skupštine

GLAVNI ODBOR DSS: Nema promene programa, novi šef stranke 12. oktobra

Politika -
Zamenik predsednika DSS Aleksandar Popović rekao je da se neće kandidovati, funkcioner stranke Miloš Aligrudić prikupljao je potpise za kandidaturu dok je sednici Glavnog odbora prisustvovala Sanda Rašković Ivić koja je ranije najavila da želi da zamenik Vojislava Koštunicu

BEOGRAD - Demokratska stranka Srbije neće menjati program zasnovan na borbi za političku i vojnu neutralnost Srbije, a novi predsednik te stranke biće izabran na skupštini 12. oktobra.

Zamenik predsednika DS S Aleksandar Popović rekao je danas novinarima da se neće kandidovati, funkcioner stranke Miloš Aligrudić prikupljao je potpise za kandidaturu dok je sednici Glavnog odbora prisustvovala Sanda Rašković Ivić koja je ranije najavila da želi da zamenik Vojislava Koštunicu.

Popović je istakao da Glavni odbor treba da utvrdi predloge Poslovnika o radu i izmene i dopune Statuta, o kojima će raspravljati Skupština DS S zakazana za 12. oktobar."Konstatujem da nije pristigao nijedan predlog izmene i dopune stranačkog programa, te da na samom početku, konstatujem da DS S svoj program neće menjati", rekao je on.

Popović je istakao i da će DS S "ostati pri sadašnjim političkim pozicijama i da će, bez Vojislava Koštunice (koji se povukao posle lošeg rezultata na izborima) na čelu, nastaviti da sprovodi politički program koji je svojim najvećim delom on inspirisao i definisao"."Nastavićemo da se borimo za vojno i politički neutralnu Srbiju, Srbiju koja je slobodna da svoju politiku, u svakom pojedinačnom slučaju, ekonomskom, socijalnom, političkom...sama definiše", rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, DSS mora da postane platforma za okupljanje "i da kao takvi budemo realna alternativa svim evrofanatičnim vladama i njihovim tobožnjim opozicionim alternativama"."Na predstojećoj stranačkoj skupštini moramo, u stvari, pokazati od kakvog smo materijala pravljeni, potvrditi šta smo i koliko vredimo", rekao je Popović.

On je naveo i da "to znači da moramo slobodnim opredeljenjem, isključivo u ime ideje i zajedničkog interesa, a bez ličnih, zavičajnih ili ma kakvih drugih kalkulacija, poštovati Statut, biti fer u lobiranju i izabrati najboljeg među onima koji su se hrabro pojavili kao kandidati za predsednika DS S".

"Ne smemo dozvoliti da budemo pristrasni, uskogrudi i naročito ne lični, kako ne bi došlo do razdora među kandidatima koji bi se odrazio na DS S u celini i izazvao nove potrese", poručio je on. Prema njegovim rečima, mora se unapred znati da će onaj ko bude izgubio na izborima, "zajedno sa svojim pristalicama, pružiti svaku podršku i punu saradnju pobedniku".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track