GOJKOVIĆ: Rebalans budžeta biće usvojen u nedelju
Foto: Zorana Jeftić

Skupština Srbije

GOJKOVIĆ: Rebalans budžeta biće usvojen u nedelju

Politika -
Imamo najavu da će doći premijer, zajedno sa čitavom vladom i svojim kabinetom", rekla je Maja Gojković i dodala da se radi o merama štednje koje nisu lake jer nema kategorije građana na koje se neće odnositi

BEOGRAD - Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković izjavila je danas da očekuje da će rebalans budžeta biti usvojen u nedelju i potvrdila da će današnjoj raspravi prisustvovati premijer Aleksandar Vučić.

"Imamo najavu da će doći premijer, zajedno sa čitavom vladom i svojim kabinetom", rekla je ona i dodala da se radi o merama štednje koje nisu lake jer nema kategorije građana na koje se neće odnositi.

Predsednica Skupštine je istakla da o Predlogu rebalansa budžeta i zakonima kojima se smanjuju plate u javnom sektoru i penzije očekuje suštinsku raspravu "koja neće biti obojena uvredama, vikom i bukom", kao i da poslanici "govore o suštinskom, o predlozima i da ukrste argumente zbog građana Srbije", s obzirom na to da je "tema izuzetno ozbiljna i odnosi se na sve građane i budućnost Srbije.

"Građani su svesni da će mere biti teške, ali da su ograničene na dve godine", rekla je ona i dodala da je ubeđena "da će, nakon dve godine ove štednje, Srbija biti ekonomski stabilna zemlja i da će građani osetiti boljitak već 2016".

"Ono što provejava u medijima i što neodgovorno izgovaraju neki iz opozicije" da se mere odnose na sve nije tačno, rekla je Gojković i navela da više od 60 odsto penzionera neće osetiti mere, "ali teret moraju da prime i podele svi ostali građani".

Ocenjujući da "Srbija, nažalost, nikad nije suštinski prosla kroz mere štednje zbog neodgovornih mera ranije vlasti" koja je pred izbore povećavala plate i penzije zbog populizma, ona je dodala da su mere štednje neophodna.

"Trećeg nema - ili ćemo spasiti Srbiju na vreme ili možemo još mesec-dva gledamo mirno kako Srbija propada i kad se probudimo da više niko iz javnog sektora ne dobije dinara ni za plate ni za penzije", upozorila je Gojković.

Poslanici Skupštine Srbije počeli su juče načelnu raspravu o predloženom rebalansu budžeta za 2014. godinu, koji predviđa budžetski deficit od 225 milijardi dinara i povećanje rashoda sa 1.113 milijardi dinara na 1.122 milijarde.

( Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track