GORAN RAKIĆ: Incident je prst u oko svim Srbima u regionu!
Foto: Beta

Fudbaleri i navijači Albanije provocirali

GORAN RAKIĆ: Incident je prst u oko svim Srbima u regionu!

Politika -
Događaji pre i nakon prekida utakmice pokazuju da albanska nacionalna zajednica nije daleko odmakla u toleranciji i spremnosti na suživot u regionu, te da je spremna da izazove i pribegne nasilju na Kosovu i šire, rekao je gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice

KOSOVSKA MITROVICA - Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić izjavio je danas da je isticanje zastave velike Albanije na utakmici Srbija - Albanija guranje prsta u oko svim Srbima u regionu a da međunarodna zajednica treba to da spreči.

On je naveo i da događaji pre i nakon prekida utakmice pokazuju da albanska nacionalna zajednica nije daleko odmakla u toleranciji i spremnosti na suživot u regionu, "te da je spremna da izazove i pribegne nasilju na Kosovu i šire.

"Ne opravdavam upad navijača sa tribina na teren stadiona Partizana, ali da nije bilo nacionalističkog transparenta, ne bi bilo ni reakcije navijača", naveo je Rakić.

Prema njegovim rečima, stekao se utisak, da ni fudbaleri, ni navijači Albanije nisu otišli u Beograd zbog fudbalske igre, "već da isprovociraju širu reakciju Srba i Srbije".

Rakić kaže da "u tome nisu uspeli, ali su izmamili desetine hiljada svojih sunarodnika na ulice svih većih gradova u regionu, koji su veličali velikoalbansku ideju, spremni i da pucaju, što se dogodilo u južnom delu Kosovske Mitrovice".

On smatra i da projekat takozvane velike Albanije, pokazalo se sinoć, nije mrtav i da je zato "odgovornost na međunarodnoj zajednici da reaguje i spreči širenje negativnih procesa koji mogu da uslede na Balkanu".

"Dovoljno je dokaza i sinoć i poslednjih dana da se shvati da je albanska zajednica sinoć u Prištini, Tirani, Tetovu i drugim gradovima demonstrirala spremnost na podmetanja i provokacije, a i na ratobornost, koja je na Balkanu uvek odnosila nevine ljudske živote", zaklučio je Rakić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track