Haradinaj: Koalicija DSK-ABK-IK ima dovoljno glasova za formiranje vlade
Foto: Beta

Kandidat za premijera Kosova

Haradinaj: Koalicija DSK-ABK-IK ima dovoljno glasova za formiranje vlade

Politika -
Tačijeva DPK, kao partija koja je na izborima dobila najviše glasiva, ima pravo da predloži premijera, ali nema glasove, rekao je Haradinaj

PRIŠTINA - Kandidat za premijera vlade Kosova koalicije DSK-ABK-IK Ramuš Haradinaj rekao je nema potrebe za održavanej vanrednih izbora, jer ta koalicija ima dosta glasova za formiranje institucija i samo čeka da Tačijeva DPK "potroši svoje mogućnosti".

Haradinaj je za Glas Amerike rekao da Hašim Tači posle dva mandata treba da se jasno pozicionira i da otvori put političkim snagama koje imaju mogućnost da formiraju institucije.

"DPK, kao partija koja je na izborima dobila najviše glasiva, ima pravo da predloži premijera, ali nema glasove. Znači situacija je veoma jednostavna. DPK će sigurno da koristi to pravo ali će se potvrditi da nema glasove"", istakao je Haradinaj.

"Tako, prema odluci Ustavnog suda i tački 126, Skupština neće uspeti da bira predsednika skupštine, a nakon toga otvara se put za tacku 127 odluke koja obavezuje poslanike da pronađu način da biraju predsednika skupštine. Tada koalicija DSK-ABK-IK dolazi do izražaja sa kandidaturom Isa Mustafe s obzirom na to da ima dovoljno glasova. To je resenje", rekao je Haradinaj.

Prema njegovom mišljenju, Kosovo je u krizi jer DPK pozivajući se na izborni rezultat drži u blokadi pravo formiranja institucija trazeći pomoć od Ustavnog suda, ali nemajući glasove u skupstini.

Pravo koje je Ustavni sud dao DPK-u, vredi samo ako imaš glasove, dodao je Haradinaj.

Na pitanje da Kosovo očekuje dijalog sa Srbijom i funkcionalizaciju Specijalnog suda za ratne zločine Haradinaj je rekao da su to ""veoma osetljivi i ozbiljni procesi u kojima je Kosovo jedna od strana"".

On je dodao da će predstavnici Kosova "kvalitetno" prisustvovati svim procesima u regionu, pa i u formiranju Specijalnog suda , kao i da će preuzeti obaveze u svim oblastima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track