Hejg: Srbija je krenula u dobrom pravcu
Foto: Rojters

Vučić sa liderom Donjeg doma britanskog Parlamenta

Hejg: Srbija je krenula u dobrom pravcu

Politika -
Premijer na sastanku sa bivšim šefom diplomatije Velike Britanije razgovarao o političkoj i ekonomskoj situaciji u Srbiji

LONDON - Aleksandar Vučić sastao se u utorak u Londonu sa Vilijamom Hejgom, liderom Donjeg doma britanskog Parlamenta i bivšim ministrom spoljnih poslova.Vučić je sa Hejgom razgovarao o političkoj i ekonomskoj situaciji u Srbiji i regionu, kao i ekonomskim reformama, koje je srpska vlada sprovela.- Želim da iskoristim ekonomiju kao sponu za regionalno povezivanje - kazao je Vučić, dok je Hejg pozdravio mere fiskalne konsolidacije. Hejg je naglasio da Britanija ima iskustvo kada je o ekonomskim merama reč i da može da bude od velike pomoći Srbiji.Engleski model- Od 2010. godine Velika Britanija je smanjila broj zaposlenih u javnom sektoru za 400.000, što je dovelo do povećanja broja zaposlenih u privatnom sektoru u naredne četiri godine za 2,1 milion. To je dovelo do najmanje stope nezaposlenosti u poslednjoj deceniji - istakao je Hejg. Tema razgovora bila je i regionalna saradnja i potreba da kroz zajedničke projekte dođe do napretka zapadnog Balkana. Premijer će se tokom posete Velikoj Britaniji sastati i sa ministrom spoljnih poslova Filipom Hamondom i gradonačelnikom Londona Borisom Džonsonom, te učestvovati na ekonomskom samitu.Susret sa privrednicimaVučić će imati sastanke i sa predstavnicima britanskih kompanija zainteresovanim za ulaganje u Srbiju. Na predavanju u Londonskoj školi ekonomije Vučić je kazao da je Srbija posvećena putu ka EU, ali da nikog neće moliti da je primi, već da će morati da sprovede reforme kako bi zaslužila članstvo.

Iskustva svetskih stručnjaka

RADNI RUČAK SA MENADŽERIMA „GOLDMAN SAKSA“Premijer Vučić je na radnom ručku sa predstavnicima najvišeg menadžmenta kompanije „Goldman Saks“ za Evropu razgovarao o merama fiskalne konsolidacije Srbije.

Razgovaralo o ekonomskim merama, finansijskoj konsolidaciji, unapređenju poslovne klime, privlačenju stranih investicija, modelima rešavanja loših plasmana banaka i kvalitetnom upravljanju deviznim rizicima.- Moramo da stvorimo zdrav bankarski sistem da bismo obezbedili ekonomski rast - naglasio je premijer Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track