Ivanović: Monstruozne optužbe, motivi političke prirode
Foto: Fonet

Kosovska Mitrovica

Ivanović: Monstruozne optužbe, motivi političke prirode

Politika -
Snagu mi daje uverenje, da ću sve to dokazati pred javnošću i pred sudom i podrška porodice, prijatelja i saradnika iz SDP, ali izuzetno značajna podrška Vlade Srbije, kao i čitave javnosti koja nije dozvolila da se slučaj zataška, naveo je Oliver Ivanović

BEOGRAD - Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović izjavio je da su optužbe protiv njega monstruozne i potpuno isfabrikovane, a motivi političke prirode, te da će se se advokatima snažno boriti da diskredituju optužnicu.

Ivanović je odgovarajući na pitanja iz pritvora u Kosovskoj Mitrovici, rekao da, što je najapsurdnije, "sumnja da iza političkog dogovora o njegovom hapšenju, kako bi se stvorio politički balans prema Albancima, stoje oni koji cene ono što radi".

"U nekoliko velikih suđenja na Kosovu optuženi su Albanci, nema Srba. Euleks misija koja ima problem sa kredibilitetom među Albancima, a još više među Srbima, nekako je zaključila da je ovaj momenat pravi da pokaže izbalansiranost delovanja, a ja sam trebao da poslužim toj svrsi", rekao je Ivanović.

On se inače trenutno nalazi u pritvoru u Kosovskoj Mitrovici, a kosovsko tužilaštvo ga tereti da je 14. aprila 1999. godine u Severnoj Mitrovici, kao vođa srpske paravojne policijske jedinice podsticao grupu podređenih pripadnika paravojnih snaga policije da počine ratne zločine protiv civila.

On je uhapšen 27. januara, a na izjašnjavanje o optužnici čekao je sedam meseci.Ivanović je naveo da pre sedam meseci, kao ni pre 15 godina, nije ni sanjao da mu se može dogoditi zatvor, jer vodi život koji potpuno isključuje taj scenario.Ivanović ističe da nikako nije mogao da očekuje da će ga neko optužiti za nacionalizam ili ekstremni šovinizam.

"Ko me i malo poznaje, ne može da poveruje u optužbe, koje su monstruozne i potpuno isfabrikovane. Snagu mi daje uverenje, da ću sve to dokazati pred javnošću i pred sudom i podrška porodice, prijatelja i saradnika iz SDP, ali izuzetno značajna podrška Vlade Srbije, kao i čitave javnosti koja nije dozvolila da se slučaj zataška", naveo je Ivanović.

Kako ističe, najviše ga je plašila mogućnost da se u nedogled odlaže podizanje optužnice i suđenje jer su ga takve situacije pogađale, a kao primer je naveo predseednika opštine Orahovac Anđelka Kolašinca koji je proveo u pritvoru više od četiri godine, i na kraju je oslobođen svih optužbi.

"Sada to u mom slučaju nije moguće - ili će sud odbaciti optužbu ili će možda i sam tužilac odustati od optužnice, svestan da ćemo se moji advokati i ja snažno boriti da diskreditujemo optužnicu, ali i tužioca u čije motive za ovakvu optužnicu nećemo ulaziti za sada. Očigledno je da su motivi političke prirode", smatra Ivanović.

Prema njegovim rečima, jedan od elemenata da bude "izabran za žrtvu" je to što posle 2012. godine nije bio u vlasti i ne pripada ni jednoj jačoj političkoj partiji.

"Procena je bila da ni Vlada Srbije nema neki jak interes da reaguje, da će stanovništvo na severu protestvovati, pa na kraju i odustati. Da će javno mnjenje u Srbiji držati interes za ovu temu, za nekoliko dana, najviše nedelju ili dve, i sve su pogrešili", naglasio je lider SDP-a.

Ističe da ga nisu slomili nehumani tretmani, da je Vlada Srbije oštro reagovala, da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić o njegovom slučaju govorio u SB UN, mediji sve neprekidno pratili, a da je 17.000 potpisa prikupljeno za nedelju dana, što ga je sve ohrabrilo.

"Imam za koga da se borim, jer ovo jeste prevashodno borba da sa sebe skinem ljagu i sramotu, ali istovremeno se odbranom borim, da više nikada ne bude ovakvih političkih nagodbi i političkih hapšenja i kako bi Srbi napokon dobili neophodan mir i sigurnost", rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, da je bilo ko iz Euleks-a hteo da postupi profesionalno, proverio bi da li je i gde radio 1999. godine i odmah bi zaključio da su "priče ekscentrika iz Mitrovice potpuno besmislene".Ivanović je dodao da onima koji ga optužuju nije do istine i da "hoće jedan vredan "srpski skalp" bez obzira na cenu".

Govoreći o aktuelnom političkom stanju na Kosovu i Metohiji, Ivanović je rekao da u trenutnoj situaciji "Srpska lista" sa devet poslanika, a možda još nekima, koji se mogu priključiti, može biti važan politički faktor."Institucije Kosova su za Albance institucije nezavisne države, ali ih Srpska javno tretira kao pokrajinske i to je prva odrednica političkog stava od kojeg se ne sme odustati", rekao je Ivanović i naglasio da je interes Srba da kroz ustavne promene na KiM obezbede sigurnu zastupljenost i odlučujuću ulogu.

On je dodao da je više pregovaranja u ranoj fazi odlučivanja, uvažavanje osetljivosti Srba na neko pitanje, povećanje fizičke i pravne sigurnosti Srba, stvaranje uslova za ekonomsku perspektivu i povratak proteranih, ostvarljiv i potpuno realan plan."Uz podršku Vlade Srbije i međunarodnih predstavnika na Kosovu imamo šansu da nešto promenimo nabolje", zaključio je Ivanović.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track