Ivanović: Ne treba da budemo robovi toga što na Kosovu ne postoje institucije
Foto: Fonet

Za hitno formiranje Zajednice srpskih opština

Ivanović: Ne treba da budemo robovi toga što na Kosovu ne postoje institucije

Politika -
Istakao da je zadovoljan reakcijom Vlade Srbije nakon njegovog hapšenja, istakavši da misli da je Vlada Srbije iznenadila pomalo i njega, jer nije mislio da će u obilju problema koje ima, imati vremena da se bavi i njegovim pitanjem

KOSOVSKA MITROVICA - Lider GI SDP Oliver Ivanović smatra da treba krenuti u formiranje Skupštine Zajednice srpskih opština (ZSO) i da Srbi ne treba da budu robovi nepostojanja institucija na Kosovu.

On je rekao da sugeriše onima koji vode srpsku politiku prema Kosovu da forsirano krenu sa pričom o Zajednici srpskih opština i da treba krenuti u formiranje skupštine.

“Kad napravite prvi korak onda više nema povratka, onda ste i protivnike doveli u poziciju da moraju da vuku refleksno drugi korak. Ne treba da budemo robovi toga što ne postoje institucije. Formiranje skupštine je prvi ozbiljan korak, a skupštinu možemo da formiramo“, naveo je Ivanović. Ivanović je istakao da je zadovoljan reakcijom Vlade Srbije nakon njegovog hapšenja, istakavši da misli da je Vlada Srbije iznenadila pomalo i njega, jer nije mislio da će u obilju problema koje ima, imati vremena da se bavi i njegovim pitanjem.

“Ono što je još bitnije, mislim da je reakcija Vlade Srbije iznenadila i one koji su pravili političku konstrukciju oko mog hapšenja tj. Euleks. Oni su očekivali, zbog činjenice da ja nisam član nijedne od stranaka u Srbiji pa samim tim nijedne od stranaka u vlasti, da te reakcije neće biti uopšte… U svemu su pogrešili (Euleks), u izboru cilja pa onda i u predviđanjima reakcija“.

Komentarišući afere koje ovih dana potresaju Euleks Ivanović je rekao da je očigledno da tu nešto smrdi, da tu nešto ne stoji na svojim nogama, ali da on beži od toga da ocenjuje ovako nešto, jer ovo je nedovoljno da bi čovek zauzeo eksplicitan stav, ali da je siguran da bi nepristrasna istraga došla do nekih podataka o tim pričama. Ivanović smatra da Euleks od samog početka ima krizu identiteta, da ima šizofrenu situaciju, da pokušava da udovolji onome što Albanci od njih očekuju ali istovremeno pritisak iz Ujedinjenih nacija i visokih političkih krugova mu ne dozvoljava da krši Rezoluciju 1244 SBUN.

“Mislim da istrage moraju da se sprovedu do kraja“, rekao je Ivanović naglasivši da deluje da će suspendovana tužiteljka Euleksa imati štošta da kaže. “To meni ne znači puno osim da iz toga se može izvući zaključak da ako neko zbog novca može da napravi tako nešto on će to još lakše napraviti zbog političkog pritiska. Znači, Tužilaštvo koje je podložno političkim pritiscima, prosto ne može da bude profesionalno“, rekao je Ivanović.

Lider GI SDP je komentarišući poslednja dešavanja u regionu izazvana prekidom fudbalske utakmice između Albanije i Srbije u Beogradu ocenio da projekat Velike Albanije nikada nije prestao da postoji i da je samo kao takav bio gurnut u drugi plan.

“I mislim, objektivno rečeno, da Albanci u Albaniji nisu baš bili previše zainteresovani za tako nešto. Stigmatizacija rekao bih, koja dolazi iz Prištine, je uticala na to da i kod njih dođe do nacionalne homogenizacije. A kad imate velike ekonomske krize i velike ekonomske probleme, takva homogenizacija je vrlo laka i vrlo uspešna“, istakao je Ivanović.

“Ono što se meni čini jeste da će nažalost jedan incident ostaviti dugotrajne posledice i bojim se da će sada vraćanje na stanje pre utakmice biti i teško i naporno, tražiće puno energije i vremena“, smatra Ivanović. Dodao je takođe da teoretski mogućnost ponavljanja pogrom nad Srbima na Kosovu postoji i da on takvu mogućnost nikada nije isključio, naprotiv, ali da veruje da su Albanci naučili lekciju a to je jedna strašna osuda od 17. marta 2004. godine pa i dovodenje u pitanje njihovih strateških ciljeva jer su u tom trenutku oni stvarno bili dovedeni u pitanje.

“Takav jedan novi incident bio bi poguban po njihove strateške ciljeve i to je jedina moja nada. Inace, da postoji spremnost, postoji spremnost“, naveo je Ivanović. Govoreći o krizi institucija na Kosovu koje ne mogu da budu formirane jer nema dogovora među Albancima Ivanović je rekao da će institucije nekako biti formirane ali da neće dugo trajati. “Ako Priština i formira institucije u relatvno kratkom roku, to će biti pod uticajem Zapada ali će ta koalicija da se raspadne u roku od godinu dana tako da možemo očekivati nove izbore sad ili za godinu dana“, poručio je lider Građanske inicijative SDP.

Ivanović, koji se zbog optužbi da je počnio neka od najtežih krivičnih dela 1999. i 2000. godine nalazi u istražnom zatvoru, kaže da je optimista da će ubrzo biti na slobodi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track