JAČI OD DRŽAVE: Žandarmerija iz Niša je novi JSO!
Foto: Dado đilas

Vuk Drašković o prebijanju premijerovog brata

JAČI OD DRŽAVE: Žandarmerija iz Niša je novi JSO!

Politika -
Reinkarnacija: „Crvene beretke“ danas se zovu Žandarmerija i krvnički tuku građane Srbije, kao što su to radili i pre 15 godina. Te batine su bile poruka Vučiću da mora ozbiljno da ih shvati, kaže lider SPO

BEOGRAD - „Crvene beretke“ danas se zovu Žandarmerija i krvnički tuku građane Srbije, kao i pre 15 godina, kaže za Kurir lider SPO Vuk Drašković.

- Snimak na kome se vidi krvničko prebijanje Andreja Vučića i još trojice ljudi, koji otpor nisu pružali, mene je podsetio na godine za koje smo se naivno nadali da su daleko iza nas. Bukvalno kao da smo gledali snimak kako su to radile „crvene beretke“ pre 15 godina. Te batine, to nasilje i divljaštvo poruka su upućena, pre svega, premijeru Aleksandru Vučiću. On tu poruku mora ozbiljno prihvatiti i razumeti - ocenjuje Drašković i ističe da je dovoljno samo proveriti sastav Žandarmerije, naročito niškog odreda.

Opasna vremena

Ozloglašeni... Jedinice za specijalne operacije
Ozloglašeni... Jedinice za specijalne operacije

- Tamo su, nakon formalnog raspuštanja JSO 2003, razmešteni oni koji su bili najodaniji Legiji. Nije nimalo slučajno što je jedan od bivših komandanta dobio nadimak Mali Legija. Oni otvoreno, godinama, rade šta hoće i kako hoće, a čak su učestvovali i u likvidacijama. Pritom stalno pevaju neku svoju himnu, koja počinje zakletvom da samo Bog i Žandarmerija čuvaju Srbiju - upozorava lider SPO, dodajući da su današnja vremena postala opasna.U Srbiji, kako kaže, i dalje ima mnogo onih koji čekaju svoje vreme i „repeticiju devedesetih godina“:- Pitam se gde su danas Milorad Bracanović, koji je bio alfa i omega „crvenih beretki“, Branko Crni, čiji su prsti u mnogim zločinima, Miša Milićević, koji je bio šef službe DB u vreme likvidacije premijera Zorana Ðinđića. „Crvene beretke“ su danas u Žandarmeriji i one njome diriguju i gotovo da nema državne institucije u kojoj nisu njeni nekadašnji pripadnici ili pripadnici službe bezbednosti Slobodana Miloševića. Oni moraju da budu počišćeni i uklonjeni da ne bismo zaista doživeli reprizu zla. Kompromis sa zločinom uvek se vraća kao bumerang, što je surovo potvrdilo i ubistvo premijera.Iznad zakonaI kriminolog Zlatko Nikolić ističe da je niški odred poznat po neprofesionalizmu što nameće sumnja da u toj jedinici nisu raščišćene stvari.- Prebijanje štićene ličnosti alarmantno je i konačno mora da se uvede red u niški odred. Njihovi propusti bacaju ljagu na čitavu Žandarmeriju, koja je najjača formacija u zemlji - ocenjuje Nikolić.

SEESDIUVOD U DRŽAVNI UDARInstitut za društveni razvoj jugoistočne Evrope (SEESDI) ocenio je da je prebijanje Andreja Vučića uvod u pokušaj državnog udara i da suspenzija žandarma ne znači ništa.- U Srbiji je već jednom ubijen premijer zbog kriminogenih specijalnih jedinica otrgnutih kontroli i ne sme se dozvoliti da se ponovi scenario iz 2003. Apelujemo na Vladu da rasformira jedinicu, koja je samo na papiru pod kontrolom MUP. Čak 17 niških žandarma se sumnjiči za razna krivična dela - kažu u SEESDI čiji su članovi, između ostalih, Obrad Kesić, Miroslav Prokopijević, Goran Nikolić.

Marko NicovićANDREJA PRATE STRANE SLUŽBEPolicijski ekspert Marko Nicović kaže da je Vučićev brat Andrej sigurno pod merama stranih službi.- Američka i engleska služba prate Aleksandra Vučića, te samim tim i njegovu porodicu, odnosno ljude s kojima najčešće komunicira. To znači da je i Andrej Vučić pod operativnom obradom službi, a tu spada i elektronsko prisluškivanje, video-nadzor i ubacivanje „tihih informatora“, svojih ljudi u njihove redove - kaže Nicović.

POGLEDAJTE SNIMAK ADRIJA MEDIJE TV

http://www.youtube.com/watch?v=OXV3iPgcU48

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track