Jadranka Joksimović: Znamo svoje obaveze, ali preči su nam naši interesi
Foto: Zorana Jeftić

Uzvratila nemačkom ambasadoru

Jadranka Joksimović: Znamo svoje obaveze, ali preči su nam naši interesi

Politika -
Posle izjave Hajnca Vilhelma da Srbija nije neutralna jer je izabrala da bude članica EU, ministarka za evrointegracije rekla da Vlada vodi politiku u odnosu na potrebe svojih građana

BEOGRAD - Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja za evropske integracije, kaže da Srbija jeste na jasnom i nedvosmislenom evropskom putu i da zna šta su dužnosti u pregovaračkom procesu ka članstvu u EU, ali i šta su njene obaveze u zaštiti interesa građana Srbije.Ministarka Joksimović je na taj način odgovorila nemačkom ambasadoru Hajncu Vilhelmu, koji je u jučerašnjem intervjuu Kuriru rekao da Srbija nije neutralna jer je izabrala da bude članica EU, te da se očekuje da podržava političke odluke Unije i prema ukrajinskoj krizi, odnosno uvođenju sankcija Rusiji.Smisao pregovora- Vrlo dobro znamo šta su naše obaveze na putu evropskih integracija i postepeno ćemo ih ispunjavati da bismo potpuno spremni ušli u EU. Istovremeno, znamo i šta su obaveze koje smo dali građanima, da ćemo na najbolji način promovisati naše interese i reformisati društvo - kaže za naš list Joksimovićeva i podvlači da Srbija jeste na jasnom i nedvosmislenom evropskom putu.

Poruka srpskoj vladi... Hajnc Vilhelm
Poruka srpskoj vladi... Hajnc Vilhelm

- Ova vlada to pokazuje intenzivnom reformskom aktivnošću i očekujemo da će to biti prepoznato od EU otvaranjem bar jednog poglavlja do kraja godine. Smisao pregovora je da nađemo najbolje načine i vremenske rokove za usaglašavanje i primenu zakonodavstva EU u različitim oblastima - dodaje ministarka Joksimović.Diplomatska porukaVilhelmova poruka, smatraju sagovornici Kurira, nije pritisak na srpske vlasti da napuste politiku balansa između Istoka i Zapada, niti da se pridruže listi članica EU koje su uvele sankcije Rusiji.- To je samo diplomatska forma kojom Nemačka u stvari šalje poruku anglosaksonskim saveznicima, ali samo retorički, jer u praksi ne čini ništa što bi moglo da naruši odnose s Rusijom. Srbija jeste i treba da ostane politički neutralna jer je tek na početku pregovaračkog procesa o članstvu u EU koji traje godinama. Ako se taj proces bude dobro odvijao, sledi usklađivanje spoljne i bezbednosne politike s odlukama EU - obrazlaže politički analitičar Dragomir Anđelković i ističe da će se do tada okončati kriza u Ukrajini:- Ako se nešto traži, onda zauzvrat mora nešto i da se dobije. Nemačkog ambasadora treba pitati da li bi Srbija za podržavanje odluka EU mogla da dobije sve privilegije kao da je članica EU, recimo novac iz svih evropskih fondova. Konačno, i Austrija i Finska su čak članice EU, ali su neutralne. Tako i Srbija, koja je tek kandidat za članstvo, treba da vodi računa o svojim interesima i ostane politički neutralna.

Dušan JanjićSRBIJA IMA PROSTOR ZA NEUTRALNOSTDušan Janjić, predsednik IO Foruma za etničke odnose, kaže da je Vilhelm načelno u pravu - ako je neko ušao u pregovarački proces za članstvo u EU, onda je odabrao stranu - EU, ali...- Srbija nije članica EU koje učestvuju u kreiranju i sprovođenju evropske politike, već samo kandidat od kojeg se može tek očekivati da sledi tu evropsku politiku. I to daje prostor Srbiji da i dalje bude politički neutralna. Međutim, u EU ne očekuju brzi prekid sukoba u Ukrajini, zbog čega se od Srbije očekuje plan ponašanja u slučaju eskalacije nasilja.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić MI BRINEMO O SRBIJIPremijer Aleksandar Vučić izjavio je da do sada nije bilo većih pritisaka iz EU na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.- Ako na nekoga treba da se vrši pritisak i ako postoji pritisak, on će ići na premijera Vlade. Ja to do sada nisam doživljavao kao pritisak, to su bili razgovori, ne uvek laki, ali mislim da se poštuje pozicija Srbije, a mi brinemo o Srbiji - kazao je Vučić i ocenio da je za Srbiju i njene građane najbolje da ne uvode sankcije Rusiji:- Da li ćemo takav politički stav uspeti da održimo ili će doći do političkih promena, to je već druga stvar, ali sam ja veoma odlučan da taj stav Srbije zadržimo.Prethodno je podvukao da Srbiji odgovara da ima mir i stabilnost, da je na putu za EU i da ima najbolju moguću saradnju s Rusijom.- I kao što nemam pravo da sklonim Srbiju s evropskog puta, isto tako nemam pravo da kažem našim voćarima, povrtarima, poljoprivrednicima, privrednicima i građanima da ćemo danas da zabijemo nož u leđa Rusiji zato što to Srbiji tako odgovara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track