JANJIĆ: Incident na stadionu pažljivo smišljen, meta Vučić i reforme
Foto: KURIR

Očekuje Ramu u Beogradu

JANJIĆ: Incident na stadionu pažljivo smišljen, meta Vučić i reforme

Politika -
Sigurno je da i EU i SAD ne žele nikakvu "veliku Albaniju" na Balkanu, kaže predsednik Foruma za etničke odnose

BEOGRAD - Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je jutros da očekuje da će doći do posete albanskog premijera Edi Rame Beogradu, jer bi njeno otkazivanje donelo više štete nego koristi za obe strane.

"Očekujem da će posete biti, jer bi otkazivanje bilo kapitulacija pred nasiljem, ideološkim ludilom. U suštini, to je vrlo važna poseta. Priprema se dugo, i u nju mnogo ulažu i EU i SAD", rekao je Janjić. On je istakao da poseta Rame dolazi u jako neprijatnim okolnostima posle incidenata na utakmici Srbija - Albanija i upozorio je na oprez.

"Očekujem da oba partnera spuste loptu u pregovorima", rekao je Janjić ističući da projekat takozvane "velike Albanije" sigurno nije projekat Edija Rame, jer albanski premijer na poslednjim izbora nije dobio podršku zasnovanu na toj ideji.

Takođe, prema njegovim rečima, sigurno je da i EU i SAD ne žele nikakvu "veliku Albaniju" na Balkanu.Janjić je rekao da je očekivao od Rame neku vrstu "ograde" od nemilih događaja do kojih je došlo na utakmici, ali da je on javnosti poslao vrlo jasne poruke.

Što se tiče događaja nakon utakmice i paljenja imovine Albanaca širom Srbije, Janjić je naglasio da se na svaka dva dana incidenti šire kao da ih neko podgreva sa strane.

"U tom slučaju su vidljive dve stvari - jedna je da velika Albanija očito ima više podrške nego što to neki političari misle, naročito među mladim ljudima, a druga stvar je da je etnička distanca još karakteristika našeg društva", rekao je Janjić.

Prema njegovim rečima, događaji na terenu planirani su na jedan vrlo smišljen način, a glavni cilj nereda na utakmici sa Albanijom bio je, kako je ocenio, da se uspore reforme zemlje, a da je "premijer Vučić glavna meta u unutrašnje političkom previranju".

Janjić smatra da je "bilo ozbiljnih domaćih propusta na utakmici, kao i da se kriza zaoštrava, a da je delovanje ekstremizma i dalje prisutno i vidljivo na Balkanu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track