Joksimović: Cilj je članstvo u EU, ali ne treba žuriti
Foto: Tanjug Printscreen

Pokretačka snaga reformi

Joksimović: Cilj je članstvo u EU, ali ne treba žuriti

Politika -
Ministar bez portfelja zadužena za evropske integracije na sastanku posvećenom podršci reformi pravosuđa u procesu evropskih integracija ocenila da bi unutrašnje reforme trebalo da od Srbije naprave moderno i stabilno evropsko društvo

BEOGRAD - Ministar bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji (EU) strateški cilj Vlade Srbije, ali da rokovi nisu najvažniji i da bi proces integracija trebalo da posluži kao pokretačka snaga unutrašnjih reformi.

Joksimović je na sastanku posvećenom podršci reformi pravosuđa u procesu evropskih integracija ocenila da bi unutrašnje reforme trebalo da od Srbije naprave moderno i stabilno evropsko društvo, a zemlja da "za par godina postane punopravna članica EU". Govoreći o poglavlju 23 - Osnovna prava, reforma pravosuđa i borba protiv korupcije, Joksimović je rekla da Srbija želi da uradi reforme kako treba, uvažavajući "naš sistem i evropske standarde".

Poglavlje 23 je više od reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i osnovnih prava, to je promena pogleda na svet, način i model ponašanja, rekla je Joksimović. Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić rekao je da to ministarstvo usvojilo akcione planove za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije.Akcioni planovi su ideje i sada su u fazi njihovog ispunjavanja.

Mi, predstavnici Ministarstva pravde, smatramo se agentima promena, a njih ne voli niko, posebno u konzervativnim društvima, rekao je Ilić. Minstarstvo ima volju da uvede vladavinu prava, a što je veća volja brojniji su neprijatelji vladavine prava i oni koji žele da vide Srbiju nereformisanu, rekao je Ilić. Šef Tima za pregovore sa EU Tanja Miščević izjavila je na su iz Evropske komisije već stigli prvi komentari na prvi nacrt Akcionog plana za poglavlje 23 i da se mogu svesti na ono što se kaže "fino podešavanje".

Zadovoljni smo pozitivnim komentarima, a zamerke se nisu odnosile na metodologiju, već na usklađivanje rokova, objasnila je ona.Miščević je rekla da je Komisija, za stvari koje je Srbija mislila brže da uradi, rekla da ipak treba malo više vremena, dok je za stvari, koje bi Beograd nešto kasnije radio, iz Brisela stigla poruka da bi ranije trebalo početi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track