Joksimović: Novi komesar EU već pokazao da je uz Srbiju
Foto: Nemanja Pančić

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije

Joksimović: Novi komesar EU već pokazao da je uz Srbiju

Politika -
Johanes Han već je pomogao Srbiji u procesu dobijanja sredstava Fonda solidarnosti, na čijem se čelu do sada nalazio. Maksimalno je Srbiji izašao u susret oko ubrzanja procedura, rekla je Joksimović

BEOGRAD - Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je najvažnije to što u opisu posla i nazivu funkcije novog evropskog komesara Johanesa Hana ostaje oblast proširenja.

Novi komesar EU Johanes Han već je pomogao Srbiji u procesu dobijanja sredstava Fonda solidarnosti, na čijem se čelu do sada nalazio..Maksimalno je Srbiji izašao u susret oko ubrzanja procedura", rekla je Joksimović.

Ona je dodala da je imala nekoliko sastanaka sa Hanom povodom apliciranja Srbije za sredstva iz Fonda solidarnosti kao i da je u pitanju umeren čovek sa velikim iskustvom.

Upitana da objasni to što se Hanova funkcija sada zove "komesar za evropsko susedstvo i pregovore o proširenju", Joksimović je rekla da "za nas kao zemlju kandidata naziv te funkcije potvrđuje privrženost i podršku EU nastavku procesa evrointegracija država zapadnog Balkana".

Joksimović dalje ističe da "slobodno možemo reći sa naglaskom na očekivanja da će Srbija prednjačiti u dinamici reformi važnih za članstvo u EU. To su poruke i sa konferencije u Berlinu i nove visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Federike Mogerini".

Kao prioritete Vlade postavili smo da Srbija do kraja 2018. godine uskladi svoje zakonodavstvo sa evropskim i da do 2020. godine budem ospremni za članstvo, rekla je Joksimović.

Cilj nam je, kako je rekla ministarka, da uradimo sve što je dobro za naše društvo.

"Želimo da budemo funkcionalan član EU. Proširenje EU je u obostranom interesu i to je politika u kojoj svi dobijaju", istakla je Joksimović.

Joksimović je izrazila očekivanja da bi do kraja godine mogli da otvorimo Poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole trošenja budžetskih sredstava.

"To je važno i zbog toga što je to mehanizam borbe protiv korupcije kojim se bavi važno političko Poglavlje 23", rekla je Joksimović, koja je dodala i da su doneti akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 te da bi ta poglavlja mogla da budu otvorena u februaru ili martu.

"Neke zemlje EU, to ne treba kriti, kažu - možete da otvorite Poglaclje 32, ali uz evidentan napredak u implementaciji briselskog dijaloga", rekla je Joksimović.

"Očekujemo da nakon rešavanja političke situacije u Prištini znamo s kim razgovaramo. Hoćemo da nastavimo dijalog i primenu do sada dogovrenog, ali ne zavisi sve od nas", zaključila je Joksimović.

(Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja