Joksimovićeva i Devenport: Srbija će za 5 godina biti poželjan partner EU
Foto: Tanjug

Susret sa ambasadorima

Joksimovićeva i Devenport: Srbija će za 5 godina biti poželjan partner EU

Politika -
Naš plan je da do 2018. godine u potpunosti uskladimo naše zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU. To nije lak put, ali je lakši od implementacije. Pred nama su brojni izazovi, rekla je ministarka

BEOGRAD - Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom i ambasadorima zemalja članica EU, s kojima je razgovarala o Izveštaju o napretku Srbije na putu ka EU.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije poručila je danas da Srbija na sistematski i ozbiljan način ide ka članstvu u EU, te da veruje da će naša zemlja u narednih pet godina biti poželjan partner Uniji."Naš plan je da do 2018. godine u potpunosti uskladimo naše zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU. To nije lak put, ali je lakši od implementacije. Pred nama su brojni izazovi, ali verujem da ćemo za pet do šest godina biti poželjan član EU", rekla je Joksimović Tanjugu, nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom i ambasadorima zemalja članica EU u Srbiji.

Ona je sa njima razgovarala o Izveštaju o napretku Srbije na putu ka EU, i rekla da su ambasadori zaključili da je naša zemlja napravila značajne pomake.

"Zaključak ambasadora je da je Srbija napravila značajne pomake i to pre svega u onom delu koji se tiče života građana. EU nije cilj sam po sebi, ona je samo jedan dodatan okvir koji treba da nam olakša da brže idemo u pravcu reformi koje će biti u interesu naših građana i kvaliteta njihovih života", rekla je Joksimović.

Kaže i da su se svi oni saglasili da je ovo pozitivan izveštaj, uz, kako je rekla, manje primedbe koje su i očekivane. "Razgovarali smo o tome kako je izveštaj došao u trenutku tek započetih reformi koje nisu uzete u obzir u samom izvestaju. Očekujem da čim se vide rezultati toga da će idući izveštaj biti još bolji", poručila je ministarka.

Joksimović je istakla i da su se ambasadori osvrnuli na po neki deo izveštaja, ali da su rekli da Srbija ide ka članstvu u EU na ozbiljan način, da sprovodi neophodne ekonomske reforme, ali i reforme u političkom delu, a koje se odnose na vladavinu prava, položaj manjina, slobode medija... "Čini mi se da je fokus sada bio na ekonomskim reformama koje će dati rezultat, mi se nadamo, u narednih godinu ili dve", ukazala je Joksimović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track