Kiprijanu: Jeremić najbolji kandidat za generalnog sekretara UN
Foto: Nemanja Pančić

Bivši šef diplomatije Kipra

Kiprijanu: Jeremić najbolji kandidat za generalnog sekretara UN

Politika -
To nije pitanje individualnih ambicija, već državne politike i odluke o tome kako Srbija vidi sebe u budućnosti. Verujem da će budući generalni sekretar biti iz Istočne Evrope, a onda postoji i velika šansa da bude upravo iz naših redova, istakao je nekadašnji šef diplomatije

BEOGRAD - Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić izjavio je sinoć da će novi generalni sekretar Ujedinjenih nacija biti iz Istočne Evrope i da postoji velika šansa da bude "iz naših redova".

Gostujući u emisiji "Oko" na RTS, nekadašnji šef srpske diplomatije i bivši predsednik Generalne skupštine UN rekao je da nije u poziciji da odgovori da li će se kandidovati za prvog čoveka svetske organizacije.

"To nije pitanje individualnih ambicija, već državne politike i odluke o tome kako Srbija vidi sebe u budućnosti. Verujem da će budući generalni sekretar biti iz Istočne Evrope, a onda postoji i velika šansa da bude upravo iz naših redova", istakao je Jeremić.

Kiprijanu: Jeremić sposoban da funkcioniše u međunarodnom kontekstu

Bivši šef diplomatije Kipra Markos Kiprijanu, koji je učestvovao u istoj emisiji, ocenio je da je Jeremić najbolji kandidat za tu poziciju iz ovog regiona jer je "sposoban da funkcioniše u međunarodnom kontekstu i pronađe ravnotežu između različitih interesa".

"On se dokazao na drugim pozicijama i sasvim je prirodno da se njemu da prilika da bude generalni sekretar UN", rekao je Kiprijanu, koji smatra da je vreme da se nekom iz manje evropske zemlje pruži ta prilika, a Srbija je "mala zemlja koja moze biti iskren pregovarač".

Odgovarajući na pitanje šta je za Srbiju značilo predsedavanje Generalnom skupštinom UN, Jeremić je istakao da je važno dobiti takvu šansu i pažnju u svetu, što nije lako za zemlju kao što je naša. On je, takođe, podsetio da smo 20 godina pre toga bili suspendovani iz UN, a onda smo dobili šansu da predsedavamo, "čime je zatvoren krug i to je znak da je počela bolja era za ovu zemlju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja