Kirbi: Srbija može da ugosti koga hoće, pa i Putina
Foto: Marina Lopičić

Pojašnjenje ambasadora SAD

Kirbi: Srbija može da ugosti koga hoće, pa i Putina

Politika -
Srbija ima pravo da pozove koga hoće, kada god hoće, ja sam samo želeo da napomenem da je možda istorijski kontekst donekle iskrivljen, rekao je američki diplomata

BEOGRAD - Ambasador SAD Majkl Kirbi izjavio je danas da se ne protivi poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu, i da njegova izjava o tome nije pritisak na Srbiju da se opredeli između Moskve i Zapada.

"Srbija ima pravo da pozove koga hoće, kada god hoće, ja sam samo želeo da napomenem da je možda istorijski kontekst donekle iskrivljen", rekao je Kirbi novinarima u zgradi Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu. Ambasador SAD je kazao da je Beograd oslobađala Treća ukrajinska armija tadašnjeg Sovjetskog Saveza i da su u tome učestvovali vojnici iz različitih sovjetskih republika.

"Ne radi se o tome da se ja ne slažem sa posetom gospodina Putina, nego o tome da, ako je smisao obeležavanje oslobođenja Beograda, onda se treba setiti svih koji su u tome učestvovali", rekao je Kirbi. Na pitanje da li bi bilo prihvatljivije da Putin dođe nekog drugog dana, a ne na godišnjicu oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu 20. oktobra, Kirbi je ponovio da Srbija ima pravo da pozove koga hoće, "pa i predsednika Putina na taj dan".

Kirbi je u intervjuu danas objavljenom u "Večernjim novostima" zapitao zašto Putin dolazi u Srbiju i da li su, uz Putina, u Srbiju povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda pozvani i zvaničnici dugih zemalja - nekadašnjih republika Sovjetskog Saveza, odakle su jedinice 1944. godine, u sastavu Crvene armije, učestvovale u oslobađanju Beograda.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je Rusiji, a ne Srbiji američki ambasador uputio pitanje u vezi s mogućim dolaskom predsednika Vladimira Putina u Srbiju pred 20. oktobar. "Ja mislim da je to pitanje upućeno ruskoj strani, a ne nama. Pretpostavljam da su to njihovi odnosi, u koje ja ne bih ulazio", rekao je Vučić novinarima u Subotici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track