KOLJAČ SRBA IZ ŽUTE KUĆE: Doktora smrti izručuju Kosovu
Foto: Fonet

Jusufu Sonmezu sudiće se na mestu zločina

KOLJAČ SRBA IZ ŽUTE KUĆE: Doktora smrti izručuju Kosovu

Politika -
Pošto je Jusuf Sonmez, koji je vadio organe Srbima otetim na KiM 1999, optužen za „slučaj Medikus“ u Prištini, biće izručen na Tačijevu teritoriju

BEOGRAD - Posle pisanja Kurira, Euleks je digao Interpol na noge i holandska policija juri doktora Jusufa Sonmeza, koga su mediji prozvali i „doktor smrt“ i „balkanski kasapin“ jer je vadio organe Srbima otetim na KIM 1999. godine po Amsterdamu. Euleks je, kako nezvanično saznajemo, naložio holandskoj policiji da hitno pronađe ovog turskog lekara i uhapsi ga.Holanđani ulažu sve napore da uhapse dr Jusufa Sonmeza, koji će, po svoj prilici, biti izručen Kosovu.- Dr Sonmez će najverovatnije, kad bude uhapšen, biti izručen Kosovu jer se tamo vodio postupak protiv njega i on je u „slučaju Medikus“ - nelegalna trgovina organima - prvi optuženi - kaže izvor našeg lista i dodaje da nema osnova da „doktor smrt“ bude izručen Turskoj jer ga ta zemlja i ne traži.- Naprotiv, pa on je pobegao u Tursku iz Južne Afrike, gde je napravio bolnicu za transplantaciju organa pošto je lociran - navodi naš izvor.Među: Lociran prošle nedeljeS druge strane, iz Euleksa smo dobili kratak odgovor da su „svesni medijskih natpisa da se Sonmez nalazi u Amsterdamu“.Džonatan Ratel, glavni tužilac Euleksa na KIM, juče je bio u stalnom kontaktu s našim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.Podsetimo, Tužilaštvo za ratne zločine lociralo je Sonmeza u Amsterdamu pre nedelju dana zahvaljujući svedoku-saradniku. Srpsko tužilaštvo je pronašlo i zvanični sajt ovog „balkanskog kasapina“, a stupili su u kontakt s njim i mejlom i to tako što su se predstavili kao strana zainteresovana za kupovinu bubrega.- Prema raspoloživim podacima, Sonmez je nekoliko puta napuštao Holandiju iako se nalazi na Interpolovoj poternici. Odmah je obavešten Džonatan Ratel i sada je dalje na njima da postupaju - rekao je izvor našeg lista.Krvava prošlostU „slučaju Medikus“ (siromašnim ljudima iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana bilo je obećano da će dobiti do 15.000 evra po vađenju bubrega koji su prodavani bogatim pacijentima radi transplantacije) sud na Kosovu osudio je Ljutfija Dervišija i njegovog sina na po osam, odnosno sedam godina i tri meseca zatvora u procesu koji se vodio zbog nelegalne transplantacije organa u klinici „Medikus“ kod Prištine. Osuđene su još tri osobe, dok se Sonmezu i Moši Harelu sudilo u odsustvu. Prema optužnici, Derviši, Harel i Sonmez su bili vođe kriminalne grupe. Sonmez je uhapšen početkom januara 2011. godine u Istanbulu, ali je pušten posle saslušanja, uz obrazloženje da ima uredno prijavljeno boravište. Klinika „Medikus“, koja je zatvorena 2008. u okviru preliminarne istrage, pominje se i u izveštaju SE u kome se kaže da su pripadnici OVK trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999. Isto tako, prema rečima zaštićenog svedoka-saradnika Tužilaštva za ratne zločine, Sonmez je učestvovao u transplantaciji organa otetih Srba, Roma i „nedovoljno“ lojalnih Albanaca u takozvanoj žutoj kući na Kosovu.

2. 9. 2014. prvi smo objavili gde je monstrum
2. 9. 2014. prvi smo objavili gde je monstrum

Tužilaštvo potvrdilo naše pisanje NATERALI SMO EULEKS DA DELUJE.: Iako je još pre nedelju dana Tužilaštvo za ratne zločine obavestilo Džonatana Ratela da je lociralo dr Jusufa Sonmeza, Euleks je tek juče, pošto je Kurir objavio informaciju gde se nalazi „balkanski kasapin“, alarmirao Interpol. Tako je tekst Kurira „motivisao“ glavnog tužioca Euleksa da krene u „intenzivniju potragu“ za „balkanskim kasapinom“.Našu informaciju juče su potvrdili i iz Tužilaštva za ratne zločine, i to saopštenjem dostavljenim agencijama.- Tužilaštvo za ratne zločine dostavilo je glavnom tužiocu Euleksa Džonatanu Ratelu sve informacije kojima raspolaže o turskom lekaru Jusufu Sonmezu, nakon što ga je prošle nedelje, uz pomoć svedoka-saradnika, lociralo u Holandiji, u Amsterdamu - navodi se u saopštenju Tužilaštva za ratne zločine.Pored toga, naš tekst su juče preneli gotovo svi domaći mediji, kao i mediji u regionu.

Da se naježišPOČASNI ČLAN KIJEVSKOGMEDICINSKOG FAKULTETANa svom zvaničnom sajtu Jusuf Sonmez je naveo da je 2008. godine pozvan na internacionalni kongres u Kijevu.- Predstavio sam rezultate svih slučajeva - transplantacija koje sam radio do tada, i uradio sam 2.359 transplantacija bubrega - pohvalio se Sonmez.Kako Kurir saznaje, „doktor smrt“ je kupio vilu u Istanbulu od dva miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track