KURC U SRBIJI: Kontroliše i donaciju u Šapcu

Danas sa Vučićem i Dačićem

KURC U SRBIJI: Kontroliše i donaciju u Šapcu

Politika -
Trenutno se donacijama Karitasa renoviraju kuće za 130 porodica. Vrednost projekata koje Karitas Austrija sprovodi u Šapcu iznosi oko 400.000 evra

BEOGRAD - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc danas će, drugi put ove godine, posetiti Srbiju.

Kurc će se, kako je najavljeno u Beču, sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem i srpskim kolegom Ivicom Dačićem. Planirano je da šef austrijske diplomatije obiđe Šabac, kako bi se upoznao, na licu mesta, sa projektima obnove posle majskih poplava i radom austrijskih humanitarnih organizacija.

Trenutno se donacijama Karitasa renoviraju kuće za 130 porodica, preneo je agenciji APA Miroljub Nikolić, šef Karitas Srbije u Šapcu. Vrednost projekata koje Karitas Austrija sprovodi u Šapcu iznosi oko 400.000 evra.

Evropski komesar za proširenje Sstefan File danas će u Briselu predstaviti izveštaj o napretku država zapadnog Balkana, tako da će razgovori u Beogradu, kako očekuje APA, biti mogućnost za detaljniji razgovor na ovu temu. Srbija je među zemljama koje su prioritet spoljne politike Austrije, a zvaničan Beč se u Srbiji posmatra kao zemlja koja daje podršku na putu u EU.

Ministar inostranih poslova Austrije je pred dolazak u Beograd rekao da Srbija još ove godine može otvoriti jedno ili dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

"Brzina pristupnih pregovora zavisi u osnovi od napretka kandidata. U slučaju Srbije sam optimista da će još tokom ove godine biti moguće otvoriti jedno ili dva poglavlja", kazao je Kurc.

Upitan da li je zadovoljan reformskim radom srpske vlade i da li veruje da će Srbija biti spremna do 2019. za prijem u EU, kako to najavljuje vlada premijera Vučića, on je ocenio da je srpska vlada ambiciozno pristupila svom poslu. To je sigurno veoma ambiciozan cilj, čije postizanje zavisi od toga koliko brzo će Srbija ispuniti uslove za pridruživanje. Vlada Srbije je svakako već ambiciozno pristupila svom poslu, a ja mogu samo da je ohrabrim da održi impresivan reformski tempo", istakao je Kurc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja