MAJKL KIRBI: Zašto Putin dolazi u Beograd

U susret 70-godišnjici oslobođenja prestonice

MAJKL KIRBI: Zašto Putin dolazi u Beograd

Politika -
Po rečima ambasadora SAD, Vašington nije tražio od Beograda da uvede sankcije Rusiji, ili da prizna nezavisnost Kosova, niti "gura" Srbiju u NATO

BEOGRAD - Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi upitao je zbog čega se planira dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

"Još nije sigurno da li će Putin doći ali ako se to desi - zašto dolazi? Zbog proslave godišnjice oslobađanja Beograda? A Beograd je oslobodila i Treća ukrajinska armija (grupa armija s Trećeg ukrajinskog fronta), kao deo Crvene armije", rekao je Kirbi u intervjuu za Večernje novosti.

Kirbi je podsetio da je više naroda i republika bilo u sastavu Sovjetskog saveza i zapitao da li su, uz Putina, pozvani i ostali, iz sadašnjih zemalja odakle su tada, 1944. godine, bile trupe koje su učestvovale u oslobađanju Beograda.

"Možete imati dobre odnose i sa Rusijom i Kinom, i sa SAD. Ali naš stav o posetama kineskih i ruskih zvaničnika se razlikuje. Kinezi skoro nisu nikoga napali, a Rusi jesu. To treba imati na umu", rekao je Kirbi na pitanje o tome kako SAD gledaju na najavljene posete Srbiji - Putina u oktobru, a kineskog premijera u decembru.

Po rečima ambasadora SAD, Vašington nije tražio od Beograda da uvede sankcije Rusiji, ili da prizna nezavisnost Kosova, niti "gura" Srbiju u NATO.

"Nisam tražio od Vlade Srbije da uvede sankcije Rusiji. Znači ne, to nije tačno. Veoma sam zadovoljan što je Vlada (Srbije) jasno stavila do znanja da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući Krim", rekao je Kirbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja