Marko Đurić: Uspostaviti sudove gde će biti zastupljeni Srbi

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Marko Đurić: Uspostaviti sudove gde će biti zastupljeni Srbi

Politika -
Verovatno je bolji Euleks od prištinskih sudija, ali svakako nije bolji Euleks od srpskih sudija, istakao je Đurić.

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je neophodno sprovođenje dela sporazuma, koji podrazumeva da se u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji uspostave sudovi i tužilaštva u kojima će, proporcionalno etničkoj strukturi stanovništva, biti zastupljeni Srbi.

Đurić je naglasio da međunarodno pravosuđe ne može da zameni domaće pravosuđe na području Kosova i Metohije. Vlada Srbije je još pre više meseci ponudila garancije za puštanje na slobodu Ivanovića, ali one nisu uvažene, što stavlja Ivanovića u podređen položaj u odnosu na optužbu, koja je imala 15 godina da se priprema za ovaj predmet, dok će Ivanović na raspolaganju imati samo oko dva meseca, možda i manje, obrazložio je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ukazao da se na taj način šalje loša poruka, jer je Ivanović, koji je jedan od najumerenijih srpskih političara na Kosovu i Metohiji, nevin.

Đurić je ukazao da Ivanović nije jedina žrtva, jer postoji širi problem vezan za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji, gde su desetine ljudi nekažnjeni za zločine, dok se desetine bez suštinskih i pravih razloga nalaze u zatvoru.

"Verovatno je bolji Euleks od prištinskih sudija, ali svakako nije bolji Euleks od srpskih sudija", istakao je Đurić.On je kazao da su ciljevi stvaranje zajednice srpskih opština, nastavak pomoći i borba za naš narod na Kosovu i Metohiji i "učešće u pokrajinskim institucijama da bi naš uticaj bio veći" i podsetio da je 110.000 Srba ostalo na Kosovu i Metohiji.

Komentarišući rušenje pet srpskih kuća u Đakovici, Đurić je rekao da je zapanjen cinizmom predstavnika lokalnih Albanaca, jer je lokalna samouprava u Đakovici srušila te kuće i da nije tačno da su te kuće u lošem stanju.Đurić je ukazao da u Klini, Istoku i u mnogim opštinama na Kosovu i Metohiji nema nijednog srpskog policajca i da je jedini način da se to promeni je učešće u pokrajinskim institucijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track