METLA U VLADI: Ilić, Ljajić i Verbić zreli za šut-kartu!
Foto: Kurir Štampano

Sprema se jesenje provetravanje

METLA U VLADI: Ilić, Ljajić i Verbić zreli za šut-kartu!

Politika -
Ministru obrazovanja zamera se na sporosti, Ljajiću na nedovoljnoj podršci reformskim zakonima, a Iliću na neažurnosti tokom poplava

BEOGRAD - Smene direktora javnih preduzeća zbog loših rezultata poslovanja uvertira su za isti scenario koji krajem oktobra premijer Aleksandar Vučić sprema i za neke ministre u Vladi Srbije, saznaje Kurir od odlično obaveštenog izvora! Kako sada stvari stoje, među članovima Vlade koji trenutno imaju minuse nalaze se ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar obrazovanja Srđan Verbić i ministar za vanredne situacije Velimir Ilić.Minus do minusaPrema saznanjima Kurira, Verbiću se zamera sporost u radu, dok je Ljajiću spočitano „koketiranje“ s javnošću povodom podrške reformskog Zakona o radu. Iliću ne idu naruku mnogobrojni kiksevi tokom katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju u maju.- Verbić uživa veliko poštovanje premijera, ali mu je glavna zamerka uigravanje na ministarskom mestu. Niko nijednog momenta nije doveo u pitanje njegovu stručnost, ali je činjenica da bi mogao da se ubrza u donošenju odluka i povlačenju poteza u resoru koji vodi. Takođe mu ne ide u prilog ni pesimizam s kojim pristupa rešavanju pojedinih problema u prosveti. Ljajiću je, s druge strane, zamereno što je sedeo na dve stolice prilikom donošenja Zakona o radu, iako ga je iza zatvorenih vrata uveliko podržavao - navodi naš izvor.Najviše minusa do sada sakupio je Ilić zbog propusta u vreme vanredne situacije uvedene zbog poplava.Trenutni presek- Ilić je u vreme najvećih poplava bio na slavlju ispod šatora, umesto da se angažuje oko ugroženih građana i gradova koji su bili potopljeni. Svi su se u vreme kada je Srbija bila u vanrednim okolnostima pitali gde je nestao Ilić - podseća naš izvor.Spisak od ova tri ministra samo je trenutni presek situacije u Vladi, ali to ne mora da znači da će oni zaista i ostati bez ministarskih mesta.Pokušali smo i lično od ministara da saznamo šta oni misle o kritikama koje su upućene na njihove adrese. Ministar Ljajić kaže da bi voleo da mu neko jasno i glasno kaže zamerke.Vernost na ispitu- Voleo bih da znam na osnovu čega su meni upućene kritike povodom Zakona o radu ili se protiv mene vodi kampanja. Ne znam o kojim se zamerkama govori kad je čovek iz moje stranke vodio radnu grupu za taj zakon, bio sam u Skupštini i podržao Vulina kad ga je obrazlagao, pet puta sam rekao da je dobar i glasao sam za njega. Šta još treba da uradim da bih dokazao svoju vernost - pita se Ljajić, dok s Verbićem i Ilićem nismo uspeli da stupimo u kontakt.Premijer Srbije Aleksandar Vučić je i u nedavnom intervjuu za Kurir podsetio da je u ekspozeu najavio proveru rada ministara svakih šest meseci. Prvih šest meseci Vlade navršava se krajem oktobra.

U trci... Kori Udovički i Dušan Vujović,
U trci... Kori Udovički i Dušan Vujović,

DilemaMIROVIĆ ILI UDOVIČKI UMESTO VERBIĆADa Dušan Vujović preuzima palicu Ministarstva finansija biće zvanično izglasano na sednici Vlade u četvrtak. Ostaje dilema ko će biti novi ministar privrede, a kako Kurir saznaje, odluka još nije doneta u kabinetu premijera u Nemanjinoj. Ipak, kao kandidati za tu funkciju spominju se Igor Mirović i Kori Udovički, kao i Nebojša Ćirić, državni sekretar u Ministarstvu privrede.- Funkcioneri Srpske napredne stranke smatraju da bi se Mirović najbolje pokazao na mestu ministra privrede i uvek spomenu da je, iako je bio ministar kratko vreme, ostavio dobar utisak i na privrednike. Ipak, ostaje da se vidi da li će ponovo ući u Nemanjinu, pošto je on u igri i za predsednika Vlade Vojvodine - kaže izvor Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track