MINISTAR DAČIĆ: Podela Kosova dobro rešenje!
Foto: Nebojša Mandić

U interesu i Srba i Albanaca

MINISTAR DAČIĆ: Podela Kosova dobro rešenje!

Politika -
Reč je isključivo o ličnom mišljenju, naglašava šef srpske diplomatije dodajući da Srbija nastavlja dosadašnju politiku pronalaženja rešenja kroz politički dijalog

BEOGRAD - Smatram da bi podela Kosova i Metohije bila jedno od boljih rešenja i da bi to bilo u interesu i Srba i Albanaca. Takav dogovor, odnosno trajno rešenje odnosa Beograda i Prištine, mogao bi da se postigne na međunarodnoj konferenciji pod pokroviteljstvom EU, ali i SAD i Rusije!

Ovo poručuje vicepremijer i šef diplomatije Ivica Dačić povodom poruka šefa ruske kancelarije u Prištini Andreja Šugurova, koji je prema tvrdnjama prištinskih medija, ponovo izneo ideju o razmeni teritorija:- Manjine na KiM nemaju budućnost na Kosovu i zbog toga bi razmena teritorija bila najopravdanija opcija za obe strane, a stanje treba da se vrati na sredinu prošlog veka, kada je Preševska dolina bila kosovska, a sever srpski - rekao je Šugurov, uz napomenu da je to njegov lični stav.

Međutim, za ovakav scenario raspleta odnosa, nema zvanične podrške ni u Beogradu ni u Prištini ni u većini svetskih centara moći. I sam ministar Dačić naglašava za "Novosti" da je ideja o podeli njegovo lično mišljenje i da Srbija nastavlja dosadašnju politiku pronalaženja rešenja kroz politički dijalog:- Naše pozicije ostaju nepromenjene, a to je da nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost KiM.A upravo je priznavanje Prištine, koje bi bilo posledica prihvatanja podele ili razmene teritorija - najveća prepreka za Srbiju.

Po mišljenju profesora međunarodnih odnosa Predraga Simića, u slučaju „trampe“ Preševske doline i severa KiM, Srbija bi trajno izgubila pozicije na Koridoru 10, a usledio bi i domino efekat novih razgraničenja na Balkanu:

- Tu su BiH, odnosno RS, Makedonija, sever Grčke... Po mom mišljenju, razmena teritorija ili podela Kosova bi bila dugoročno loše rešenje, i geografski i politički, i za Srbiju i za celu međunarodnu zajednicu.Istog je mišljenja i Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, koji tvrdi da bi se pristankom na podelu, Srbija zauvek odrekla Kosova: - Beograd treba dobro da promisli šta bi ovakvim rešenjem dobio.Ruska ambasada: Stav o KiM nepromenjen

Otpravnik poslova Ambasade Rusije u Beogradu Ivan Gorbunov poručio je juče da zvaničan stav Moskve o KiM ostaje nepromenjen:- Taj stav se čvrsto temelji na međunarodnom pravu i Rezoluciji SB UN 1244. Rusija polazi od toga da je uloga Srbije primarna, te ćemo podržati svako rešenje srpske strane koje bude prihvatljivo za nju. Gobunov je rekao i da izjave koje se „na provokativan način pripisuju šefu kancelarije Ambasade Rusije u Srbiji sa sedištem u Prištini ne odgovaraju istini“.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track