Ministar Vujović: Rebalans u petak u Skupštini

Pred poslanicima

Ministar Vujović: Rebalans u petak u Skupštini

Politika -
Šef resora finansija je rekao da ovo znači i kraj reformi koje su preduzete pre 20 godina, ali nikada nisu dovedene do kraja

BEOGRAD - Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je danas da će predlog rebalansa budžeta biti danas upućen u Skupštinu Srbije i da očekuje da će se taj predlog na dnevnom redu parlamenta naći u petak 24. oktobra.

Vujović je rekao da očekuje i da već u nedelju ili ponedeljak bude i rasprava o amandmanima na predloge tih zakona i da se rebalans i usvoji.

Rebalans budžeta i reformske mere neophodni su zbog budućnosti Srbije i njenih građana, a ne zbog bilo kakvih, pa ni inostranih interesa, rekao je Vujović.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da ovo znači i kraj reformi koje su preduzete pre 20 godina, ali nikada nisu dovedene do kraja.

Sve to, dodao je, na duži rok Srbiji treba da obezbedi rast plata i penzija, kao i otvaranje radnih mesta koje Srbija zaslužuje.

"Propustili smo šanse jer smo u vreme globalne krize, dok je ceo svet štedeo, mi povećavali plate i penzije, iz političkih ili drugih razloga, i danas se zato suočavamo sa posledicama. Moramo da pogledamo gde smo, da sagledamo probleme u prošlosti i perspektive za budućnost", rekao je Vujović dodajući da reforme zahtevaju dve do tri godine i one bi trebalo da obezbede trajnu osnovu razvoja.

Uz napomenu da u reforme idemo dobrovoljno, uprkos činjenici da imamo velike devizne reforme, na kojima bismo mogli da "sedimo i čekamo", Vujović je ponovio da time obezbeđujemo izvesniju budućnost.

Takođe, dodao je, Srbija treba da opravda poverenje svih koji su svojevremeno kupili obveznice države i očekuju da pokažemo napredak u reformama i da smo bili vredni njihovih investicija koje su značajan izvor finansiranja.

"Važni su nam investitori i međunarodne finansijske organizacije", rekao je Vujović i dodao da će do kraja godine biti potpisan sporazum sa MMF-om, a u najskorije vreme sačinjen i program pregovora sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici set predloga zakona čijom primenom će biti obezbeđena finansijska stabilnost ekonomskog sistema zemlle.

Usvojen je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu, sa nacrtima odluka o davanju saglasnosti na odluke o izmenama i dopunama finansijskih planova Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track