Ministar Vujović traži: Za 10 odsto manje plate i penzije!

Teret reformi moraće da podnesu svi

Ministar Vujović traži: Za 10 odsto manje plate i penzije!

Politika -
Ako bi svi plaćali akcize, carine, poreze, uštedeli bismo oko 100 miliona evra. Ako bi se javna preduzeća dovela u red, uštedeli bismo još 200 do 300 miliona evra, a samim ti i smanjili potrebu smanjenja plata i penzija, rekao je ministar

BEOGRAD - Ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će teret reformi morati da podnesu ne samo radnici i penzioneri, već sve ekonomske i socijalne grupe."Cilj je da do 2017. godine smanjimo deficit budžeta na oko 130 milijardi dinara, a moj plan je da linearno spuštamo deficit svake godine za oko 60 milijardi dinara i tako dođemo do cilja", rekao je Vujović.

Da bi se do toga došlo teret će morati da podnesu svi, i neće se ići samo na smanjenje plata i penzija, već pre svega na suzbijanje sive ekonomije i dovođenje u red poslovanje javnih preduzeća, što je predstavlja i razliku u odnosu na predlog bivšeg ministra finansija Lazara Krstića, koji je predlagao da "udarac" u prvoj godini podnesu zaposleni i penzioneri, naveo je Vujović.

Javna preduzeća dovesti u red

"Ako bi svi plaćali akcize, carine, poreze, uštedeli bismo oko 100 miliona evra. Ako bi se javna preduzeća dovela u red, uštedeli bismo još 200 do 300 miliona evra, a samim ti i smanjili potrebu smanjenja plata i penzija", rekao je ministar.

Opcija smanjenja plata i pezija ipak ostaje, naveo je on i ukazao da je njegova radna hipoteza da se plate i penzije smanje za po 10 odsto, ali će o tome odlučiti vlada, jer je neophodno da se pronađe ona kombinacija mera koja će najpravilnije rasporediti teret reformi."Ceo paket mora da bude održiv i mora da bude na liniji smanjenja oko 500 miliona evra svake godine. Paket mora da bude prihvatljiv i MMF-u i finansijskim tržištima, koja treba da održe rejting Srbije, koji je trenutno jako dobar", naveo je Vujović.

"Poskupljenje struje nije rešenje"

Kada je u pitanju poskupljenje cene struje, ministar smatra da poskupljenje nije rešenje i da se problemi ne mogu rešiti povećanjem cene električne energije."Samo poskupljenje nije rešenje, jer tamo postoje problemi menadžmenta, problemi tehničkih gubitaka, nenaplate potrošnje. Ako se povećaju cene i ništa ne uradi na ovim stvarima, to povećanje cena neće imati nikakav efekat", naveo je Vujović.

O Zakonu o radu

Prema njegovim rečima, Zakon o radu, koji bi sutra trebalo da se nađe u parlamentu, omogućiće lakše zapošljavanje i veću mobilnost radne snage."Bez fleksibilnijeg Zakona o radu teško se može očekivati da novi investitori zapošljavaju novu radnu snagu.", ocenio je Vujović.(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track