Ministarka poljoprivrede: Povećani izvoz u Rusiju ne može nikoga da ugrozi
Foto: Fonet

Posle razgovora u Moskvi

Ministarka poljoprivrede: Povećani izvoz u Rusiju ne može nikoga da ugrozi

Politika -
Naši kapaciteti i kada bismo ih potpuno iskoristili toliko su mali za rusko tržište da ni za kog ne znače opasnost. Mi smo dosada izvozili oko 0,2 odsto od ukupnog uvoza koji Rusija ostvaruje u oblasti poljoprivrede, kaže Snežana Bogosavljević Bošković

BEOGRAD - Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da će to ministarstvo učiniti sve da se ispoštuju procedure i pravila ruskog tržišta kako ne bismo izigrali poverenje koje nam je ukazano i dodala da povećani izvoz srpskih proizvoda u zemlje carinske unije ne može nikoga da ugrozi.

Bogosavljević-Bošković je na pitanje da li će preporuka iz Brisela uticati na dalje sprovođenje dogovorenog između ruske i srpske strane o povećanom izvozu odgovorila da ne vidi razlog da bilo koga naš eventualni uspeh u pregovorima sa ruskim partnerima dovede u položaj da se oseti ugroženim.

"Naši kapaciteti i kada bi ih potpuno iskoristili su toliko mali za rusko tržište da ni za koga ne znače opasnost. Mi smo do sada izvozili oko 0,2 odsto od ukupnog uvoza koji Rusija ostvaruje u oblasti poljoprivrede i kada bismo potpuno iskosristili kapacitete to bi možda bilo 0,4 ili 0,5 odsto, to ne može da ugrozi nikoga", rekla je ministarka poljoprivrede.

Ona je govoreći o sastanku sa ruskim ministrom poljoprivrede Nikolajem Fjodorovim rekla da će ruska strana u svakom trenutku moći da iskontroliše objekte za koje naše službe kažu da ispunjavaju uslove za izvoz na rusko tržište."To je prvi deo priče. Naši objekti moraju da dobiju izvozni broj, da budu objavljeni na listi odobrenih izvoznika za tržište carinskog saveza, Rusije, Belorusije i Kazahstana", istakla je ona i dodala da su Rusi zaintresovani da Srbija poveća izvozni potencijal na to tržište, između ostalog, i zbog kvaliteta naših proizvoda.

Bogosavljević-Bošković je navela da je nama izuzetno važno da imamo više objekata kojima je odobren izvoz na rusko tržište, ali to ne znači da će izvoz sada ići lakše.

"Juče su nam stavili do znanja da je izuzetno važno da se poštuju izvozne procedure i da se poštuju standardi koji se tiču kvaliteta proizvoda. Pomenuta je i nemila scena vezana za izvoz. Rekla sam da ne smemo da generalizujemo stanje jer ako se jedan izvoznik ogluši o pravila to ne mora i ne sme da bude pripisano celoj našoj izvoznoj industriji i oni su prihvatili moje objašnjenje", rekla je ministarka.Objasnila je i da je ruska strana tražila od nje kao ministra da učini sve što da se zloupotrebe ne dešavaju."Ja sam to i obećala, učinićemo sve u ministarstvo da se ispoštuju procedure i pravila ruskog tržišta i da ne izigramo poverenje koje nam je ukazano", zaključila je Bogosavljević-Bošković.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track