Ministarka Udovički: Da se zna ko i koliko zarađuje
Foto: Tanjug

Milijardu i po evra mora da se uštedi

Ministarka Udovički: Da se zna ko i koliko zarađuje

Politika -
Upitana o smanjenju plata i penzija, rekla da su još u toku računanja, ali da će najniže zarade i penzije biti zaštićene

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Kori Udovički izjavila je da je cilj Vlade da se bolje i jasnije upravlja platama u javnom sektoru i da se zna ko i koliko zarađuje.

Udovički je, upitana o smanjenju plata i penzija, rekla da su još u toku računanja, ali da će najniže zarade i penzije biti zaštićene. Kako je navela, vodi se računa o tome da smanjenje plata i penzija bude najpravednije moguće, ali nije precizirala kada i koliko će u procentima smanjenje iznositi.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je potrebno postaviti merila koja vrednuju posao, a ne samo stručnu spremu.

Upitana da li je MMF tražio smanjenje plata i penzija, Udovički je istakla da je pitanje da li mi želimo održiv budžet i da li možemo dodatno da se zadužujemo, jer će doći trenutak kada svetski kapital to više neće dozvoliti. "Cilj Vlade je da se u naredne tri godine zaustavi rast zaduženosti i to zahteva da se uštedi milijardu i po evra", navela je Udovički.

Ona je izjavila da je osnovan Sekretarijat za javne politike čiji će posao biti da uvede i predloži propise i red kojim će propisi biti donošeni. Takođe, na taj način će se paziti da propisi međusobno budu usklađeni. Udovički je dodala da je potrebno raditi analizu efekata propisa sistematično i prema takvim metodologijama koje ne dozvoljavaju greške.(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja