Ministarka Udovički: Reformisaćemo javnu upravu
Foto: Fonet

Poseta Čačku

Ministarka Udovički: Reformisaćemo javnu upravu

Politika -
Sastanku su prisustvovati Darko Domanović, načelnik Moravičkog upravnog okruga, Vojislav Ilić, gradonačelnik Čačka, kao i predsednici opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković, Lučana, Mladomir Sretenović i Ivanjice, Milomir Zorić

ČAČAK - U centru pažnje naših napora je da reformišemo javnu upravu u zemlji i podignemo delotvornost države, poručila je danas u Čačku potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Pred nama je novi Zakon o platama za zaposlene u javnoj upravi koji se ne odnosi na državna preduzeća, ali i obaveza da se reorganizuje jer nije veliki problem višak zaposlenih u državnim upravama i lokalnim samuopravama, već njihova neodgovarajuća struktura i neproduktivnost , rekla je ministarka.

Ona je te probleme, kako je dodala, čula i od gradonačelnika Čačka i predsednika opština. U naporu da se smanji broj zaposlenih, što se mora učiniti, biće "proizvedene" još veće neracionalnosti. Čekamo odobrenja koja se donose na centralnom nivou na osnovu Uredbe koja daju izuzetke svim korisnicima javnih sredstava pa i lokalnim samoupravama, kada da nekoga dodatno zaposlimoo i polako smanjujemo broj uposlenih penzionisanjem i slično", rekla je ona.

Udovički kaže da je pokrenuta danas inicijativa da se ta Uredba menja boljim podsticajima kako bi se lokalne samouprave racionalnije ponašale, objasnivši da će one uposliti onoliko potrebnih kadrova zahvaljujući uštedama. Udovički smatra da lokalne samouprave treba da same naprave program racionalizacije, a kada se on odobri, dovedu ljudi na najneophodnija mesta.

"To je veoma važna inicijativa koju će ministarstvo da podnese, procenićemo koliko treba vremena da postavimo taj sistem na racionalnije osnove", naglasila je ministarka.

Tema sastanka je, kako kaže, pitanje nadležnosti, odnosno ko i o čemu odlučuje na lokalnom ili republičkom nivou. Primera radi protivgradna zaštita je u nadležnosti Sektora za vanredne situacije i to ima rezona, ali i Sektor radi na izmeni propisa kako bi se veliki deo odluka prenao na lokalni nivo jer ipak donošenje odluka o upotrebi PGZ je u rukama lokalnih samouprava, dodala je Udovički.

Ministarka je najavila donošenje novog Zakona o inspekcijskom nadzoru koji će da pojača koordinaciju, suštinu i usmeravanje prioriteta u kontrolama. Takođe imam nameru da pojačam upravnu inspekciju, ali iz ugla suštine, jer se vrlo često fokusiramo na formalnosti. Tako ćemo vršiti i bolji nadzor, zaključila je Udovički.

Ona se danas sastala sa predstavnicima Moravičkog okruga kako bi se upoznala sa problemima u ovom kraju. Sastanku su prisustvovati Darko Domanović, načelnik Moravičkog upravnog okruga, Vojislav Ilić, gradonačelnik Čačka, kao i predsednici opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković, Lučana, Mladomir Sretenović i Ivanjice, Milomir Zorić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track