Mirović: SNS ne promoviše govor mržnje u Vojvodini

Potpredsednik naprednjaka odbacio Pajtićeve navode

Mirović: SNS ne promoviše govor mržnje u Vojvodini

Politika -
Nikada nismo koristili vanparlamentarna sredstva borbe niti grubu reč, osim u situacijama kada smo govorili o teškim zloupotrebama, rekao je Mirović

BEOGRAD - Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović odbacio je kao neistinite izjave predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića da je vlast u Republici odgovorna za incidente koji su se dogodili u Vojvodini posle utakmice Srbija-Albanija kao i da SNS u pokrajini promoviše govor mržnje.

"Onaj ko smatra da SNS u Vojvodini promoviše govor mržnje i verbalnog i fizičkog nasilja i time praktično kaže da SNS stoji iza ovakvih napada, morao bi jasno da kaže kada i gde i kako je to SNS radio. Iako ne koristim takav rečnik, moram da kažem da Bojan Pajtić laže, jer za te svoje izjave nema dokaze i govori bez argumenata", istakao je Mirović posle Pajtićeve izjave da je SNS odgovorna jer, kako je rekao, "već dve godine promoviše govor mržnje i verbalnog i fizičkog nasilja".

"Nikada nismo koristili vanparlamentarna sredstva borbe niti grubu reč, osim u situacijama kada smo govorili o teškim zloupotrebama", rekao je Mirović, dodajući da SNS nije koristila ni vanpralmanetarne načine borbe kada je nastojala da Pajtić ode sa vlasti, a on se nije usudio čak ni da osudi provokaciju na stadionu.

Mirović je, na primedbe predsednika LSV-a Bojana Kostreša da država godinama nije reagovala u ovakvim situacijama, odgovorio da je država reagovala, ali kasno.

"Država je reagovala, ali kasno. Možemo se složiti da treba raditi preventivno kako bismo te negativne pojave sprečili. Vlasnik jedne pekare je zvanično pisao policiji i tražio zastitu, a policija mu je, takođe dopisom, odgovorila da ne može da ga zaštiti. To je propust policije i ne dopada mi se način na koji je policija reagovala u tom slučaju. Međutim, policija je sada reagovala efikasnije nego ikad. Ipak, treba raditi na preventivi koja je najvažnija", naglasio je Mirović.

Mirović je rekao i da je sticaj okolnosti što su se incidenti dogodili baš u Vojvodini, jer "u Pokrajini ne postoji nikakva posebna klima ili uslovi koji se razlikuju od centralne ili južne Srbije.

"Godinama smo živeli u krhkom političkom miljeu, koji je sada počeo da dobija stabilne osnove, te lako obična provokacija, kakva se dogodila na stadionu JNA, izaziva, ne samo u Srbiji nego i u regionu, Crnoj Gori, Makedoniji i KiM, burne reakcije onih koji žele da čine krivična dela. Zato moramo politički delotvorno da radimo na stabilizaciji tog krhkog miljea, kako bi on dugoročno bio sigurniji i predvidljiviji", zaključio je Mirović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track