Miščević: Uslov Brisel, a ne Moskva
Foto: Fonet

Pred otvaranje poglavlja

Miščević: Uslov Brisel, a ne Moskva

Politika -
U ovoj fazi naših priprema za otvaranje poglavlja za pregovore jasno je da je uslov implementacija svega što je dogovoreno Briselskim sporazumom, rekla je šefica srpskog tima za pregovore sa EU

BEOGRAD - Neusklađenost spoljne politike Srbije sa EU neće usporiti evropske integracije i otvaranje prvih poglavlja u pregovorima, kaže Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU.

"U ovoj fazi naših priprema za otvaranje poglavlja za pregovore jasno je da je uslov implementacija svega što je dogovoreno Briselskim sporazumom", rekla je Miščevićeva.

Ona je naglasila da ne može biti uslov za otvaranje pregovora nešto što treba da bude postignuto tokom vremena, kao što je naše usklađivanje sa spoljnopolitičkim stavovima Unije."Drugo je pitanje da li to opterećuje naše pregovore, i zbog činjenice da je to tema - tu moramo biti veoma oprezni", navela je Miščević.

Govoreći o stepenu usklađenosti, Miščević je navela da je on oko 66 odsto, ali da postoji neusklađenost, koja se odnosi na odluke o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

"O tome smo razgovarali tokom bilateralnog skrininga za poglavlje 31 i objasnili razloge neusklađenosti. Ono što je ponovljeno je da Srbija mora nastojati da do momenta ulaska u članstvo progresivno usklađuje svoj spoljnopolitički nastup sa evropskim, to dobro razumemo kao obavezu države kojoj je strateški cilj članstvo u EU i koja je u procesu pregovora", objasnila je Miščević.

Ona je istakla da je u ovoj fazi naših priprema za otvaranje poglavlja za pregovore, sasvim jasno da je uslov implementacija svega što je dogovoreno Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, i da je to činjenica.

Govoreći o Južnom toku, Miščević je rekla da je Južni tok evropski projekat, i da je njegov cilj da snabdeva gasom i spaja gasovodom države članice EU sa Rusijom, a da je Srbija na njegovom putu."Postojanje i izgradnja, kao i gašenje projekta, ne zavise od Srbije. Nama je on rešenje za snabdevanje energentima, i jedini izbor koji nam se nudi u ovom momentu. To znači da pratimo razgovore EU - Rusija o njegovoj budućnosti", rekla je Miščević.(Tanjug/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track