DRAMATIČNA ISPOVEST GUVERNERKE NBS: Da li je neko pokušao da ubije Jorgovanku Tabaković?
Foto: Marina Lopičić

Misterija sobe 1409

DRAMATIČNA ISPOVEST GUVERNERKE NBS: Da li je neko pokušao da ubije Jorgovanku Tabaković?

Politika -
Iz sobe napadač nije uzeo ni nakit sa stola, ni novčanik...ništa, samo mali, neupadljivi neseser, koji je bio na dnu torbe sa lekovima za srce, kaže guvernerka NBS ne želeći da prejudicira da li je cilj bio da se ona zastraši ili čak ubije, a da egzekucija liči na prirodnu smrt

BEOGRAD - Nepoznati napadač upao je prošlog četvrtka rano ujutru, u hotelu "Maestral" u Miločeru, u sobu guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković. Nakon što je primećen dok je preturao po neseseru u kojem se nalaze lekovi, počinilac je iskočio preko terase i pobegao. Već šest dana o teškom bezbednosnom incidentu ćute i crnogorska i srpska policija, iako su i hotel i njegova okolina pokriveni kamerama, a budvanska policija je već istog jutra pregledala sve snimke.

Jorgovanka Tabaković je za Nedeljnik ispričala detalje napada, koji se dogodio tokom međunarodnog skupa pod nazivom "Očekivanja od banaka".

"Čudno je i zabrinjavajuće to što mi se dogodilo, bar koliko je čudno to što informacija o tome još nije stigla u javnost. Ja nemam šta da krijem", objašnjava guvernerka NBS.

Prema njenom svedočenju i izvorima iz crnogorske policije do kojih je došao Nedeljnik, napadač je u hotel došao u 4.50 ujutru, a napustio ga u 5.12. Znao je kuda ide - pravo u sobu vroj 1409, u kojoj je bila Jorgovanka Tabaković. Kada ga je primetila, on je mirno izašao.

Foto: Nedeljnik
Foto: Nedeljnik

"Nije uzeo ni nakit sa stola, ni telefone, ni iPad, ni pasoš, ni novčanik iz torbe... ništa, samo mali, neupadljivi neseser, koji je bio na dnu torbe sa lekovima za srce", priča Jorgovanka Tabaković.

"Nije nepoznato da sam ozbiljan srčani bolesnik, ali i da je svako za doručkom mogao da vidi kako pijem lekove upravo iz tog nesesera."

Guvernerka NBS ne želi da prejudicira da li je cilj bio da se ona zastraši ili čak ubije (a da egzekucija liči na prirodnu smrt), niti ulazi u motive i potencijalne nalogodavce, ali dodaje da ima poverenja u nadležne organe Srbije i Crne Gore, i da će sačekati da vidi šta će oni preduzeti.

"Ja ću nastaviti da radim svoj posao kao i do sada. Svesna sam da mnogima odgovara da budem u stanju straha. Ali sam ja poslednja osoba na svetu kojoj strah, sebičnost i pohlepa oblikuju ponašanje. Moja deca su uznemirena, zabrinuta. Najmanje što je moglo da mi se desi je infarkt na licu mesta", kazala je Jorgovanka Tabaković.

Na pitanje da li ona možda sumnja na atentat Jorgovanka Tabaković kaže : "Možda su hteli da egzekucija liči na prirodnu smrt. Infarktom od stresa ili zamenjenim lekovima. Ne znam. Možda."

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Srpska policija mogla bi i bilo bi logično da asistira u ovakvim slučajevima, ali to nije moguće ukoliko nas izričito ne pozove druga strana, odnosno Crnogorci. Oni misle da je to "malo verovatno". Iskusni obaveštajci kažu da nije nepoznato takozvano "provetravanje" prostorija kada dođe visoki gost. Ali to bi značilo ili pretres strvari, ili postavljanje bubica. Ipak, neseser s lekovima ukazuje na nešto drugo, iako je jasno da je u sobi bio ozbiljan profesionalac po našem opisu.

"To što nije rekao ni reč, već samo 'pssst' meni govori da je reč o ozbiljnom istreniranom profesionalcu. Pazite on je bio toliko priseban da ne oda svoj jezik, ukoliko je stranac, ili naglasak. Ništa, jedno univerzalno psssst", objašnjava jedan visoki obaveštajac iz Crne Gore koji je insistirao na anonimnosti.

U zemlji u kojoj možete da naručite ubistvo za 1.000 evra, zato nije čudo da se na meti nađe ponovo žena koja je na vrhu novčanih tokova. Kad svemu tome dodamo da je ovaj guverner oduzeo nekoliko licenci kontroverzniim bankama, da voli da samostalno odlučuje, da šalje svoje timove... Spisak potencijalnih neprijatelja se progresivno umnožava.

Jorgovanka Tabaković odbija da priča o motivima, ali je nemoguće sakriti, na primer, slučaj Univerzal banke, koja je toliko bila kod nas u javnosti, a gde je jedan od glavnih oštećenih ozbiljan crnogorski biznismen. Pominju se i nove istrage oko kiparskih para. Oduzimanje licenci. Možda je posredi i samo izazivanje haosa u državi, kakvih smo videli previše u proteklih nekoliko decenija.

Da li će događaj koji je, izgleda, dominantno obeležio Miločerski forum, a koji je organizovan prošlog četvrtka u hotelu Maestral, u zoru, poprimiti obeležja svojevrsnog diplomatsko-bezbednosnog skandala, ostaje da se vidi, tek sve što se, do ovog momenta, u javnosti zna o tom događaju je upravo da se tamo i nije ništa dogodilo.

Ono što će izazvati posebnu pažnju javnosti su moguće refleksije na tek otopljene bratske odnose čelnika ove dve države koji će morati makar da se oglase povodom toga, i objasne, ako ne stvarnu pozadinu događaja, a ono zašto se nedopustivo dugo čeka sa zvaničnom objavom više nego skandalozne i opasne informacije.

(Nedeljnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track