Mogerini sa Dačićem: Očekujem da Srbija poveća usaglašenost spoljne politike sa EU
Foto: Printskrin Tanjug

Zvanična poseta

Mogerini sa Dačićem: Očekujem da Srbija poveća usaglašenost spoljne politike sa EU

Politika -
Srbija ima za cilj usaglašavanje svoje spoljne politike sa evropskom, što znači da ćemo u narednom periodu, do završetka svih tih poglavlja, naročito poglavlja 31, (spoljna politika) ići ka tome da ispunimo svoje obaveze, naveo je Ivica Dačić

BEOGRAD - Federika Mogerini, ministarka spoljnih poslova Italije, države predsedavajuće EU, doputovala je danas u Beograd i susretom sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije Ivicom Dačićem otpočela razgovore sa najvišim državnim zvaničnicima.

Italijanska ministarska izrazila je očekivanje da će Srbija u narednom periodu povećati nivo usaglašenosti spoljne politike sa EU, dok je šef srpske dilomatije Ivica Dačić poručio da Srbija na tome radi i odbacio da je bilo ikakvih ultimatuma s tim u vezi.

"Srbija ima za cilj usaglašavanje svoje spoljne politike sa evropskom, što znači da ćemo u narednom periodu, do završetka svih tih poglavlja, naročito poglavlja 31, (spoljna politika) ići ka tome da ispunimo svoje obaveze", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mogerinijevom.

Na pitanje novinara da li su Srbiji bili postavljani bilo kakvi ultimatumi na bilo koju temu i da li je bilo pritisaka, Dačić je to odlučno odbacio."Ovo je normalan razgovor i dijalog, imaćemo ga više puta za vreme italijanskog predsedavanja, i sa Italijom i EU ćemo sarađivati najiskrenije i otvoreno", rekao je Dačić.

Podsetivši da u oktobru predstoji skrining za poglavlje 31 koje se tiče spoljne politike, Dačić je naveo da je u poslednja tri meseca došlo do značajnog napretka u u povećanju proceta usaglašenosti naše spoljne politike sa EU i da je taj procenat sad veći od 70 odsto.

"Od 14 deklaracija EU mi smo prihvatli 10, a nismo četiri među kojima su i sankcije prema Rusiji", dodao je on.Dačić se, takođe, založio za to da se kriza u Ukrajini rešava za pregovaračkim stolom."Srbija ima specifične i izuzetno bliske odnose i sa EU i sa Ukrajinom i sa Rusijom, i nama bi svima bilo u interesu bilo da se situacija smiri", zaključio je Dačić.

Mogerini i Dačić su se danas složili i da će saradnja dve zemlje biti intenzivna i operativna.Oni su izrazili nadu da će tokom italijanskog predsedavanja EU biti otvorena poglavlja 32 i 35.

Mogerini će tokom dana razgovarati i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem, kao i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

U skupštini će biti održana i panel diskusija koju će otvoriti predsednica parlamenta i italijanska ministarka, a učestvovaće i potpredsednici skupštine, predsednici poslaničkih grupa, skupštinskih odbora za evropske integracije i spoljne poslove i grupe prijateljstva sa Italijom.

http://www.youtube.com/watch?v=6ay6ihASaaY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track