MUFTIJA ZUKORLIĆ DIGAO ODRED USRED RAŠKE: Zelene uniforme prošle Pazarom i odale poštu zločincu!
Foto: Irfan Licina

Vođa islamske zajednice u Srbiji uteruje strah

MUFTIJA ZUKORLIĆ DIGAO ODRED USRED RAŠKE: Zelene uniforme prošle Pazarom i odale poštu zločincu!

Politika -
Verski lider kroz Novi Pazar marširao sa više od sto srednjoškolaca, koje je opremio zelenim uniformama s grbom Sandžaka i crvenim fesovima!
1 / 3 Foto: Irfan Licina

BEOGRAD - Muftija sandžački Muamer Zukorlić, poznat po zapaljivim i separatističkim izjavama, ne prestaje da provocira i zastrašuje. On je juče u obilazak naselja Hadžet u Novom Pazaru, gde su pre 70 godina streljani Bošnjaci, poveo više od sto pristalica obučenih u zelene uniforme s grbom Sandžaka i crvenim fesovima na glavi. Njegov odred mahom su činili srednjoškolci, učenici škole koja je pod Zukorlićevom kontrolom!

Regrutovanje za SirijuDa provokacija bude veća, među stradalima kojima je Zukorlić ukazao poštovanje je i Aćif-efendija Hadžiahmetović, koga istoričari smatraju odgovornim za zločine nad Srbima u Drugom svetskom ratu.- Zukorlićeve pristalice prošetale su centrom Novog Pazara i građani su ih, čim su ih videli, prozvali muftijin odred. U uniformama su učenici medrese koja je u okviru Zulorlićeve škole, grubo se manipuliše srednjoškolcima i od njih stvara Handžar divizija - tvrdi sagovornik Kurira koji je prisustvovao šetnji u Novom Pazaru.

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, kaže da ovim pitanjem treba da se pozabave službe bezbednosti, koje bi utvrdile da li je reč o militantnom okupljanju ili samo odavanju počasti streljanim Bošnjacima.

- To je potrebno jer je reč o delu Srbije u kom postoje organizacije koje regrutuju mlade ljude za odlazak u rat u Siriji. Ne kažem da to radi Zukorlić, ali ipak neko regrutuje te mlade ljude za ratove. Dakle, potrebno je ispitati da li je to krajnje benigna stvar ili se možda iza toga krije nešto ozbiljnije - kaže Dragišić.Na šetnju uniformisanih srednjoškolaca Novim Pazarom ne gledaju blagonaklono ni u Socijaldemokratskoj partiji Srbije Rasima Ljajića.

Produbljivanje sukoba- Koristeći se starim oružjem - senzacionalizmom, Zukorlić, ovaj put uz podršku SDA, ponovo skreće pažnju na sebe zloupotrebom pre svega dece, učenika medrese, ali i tragičnih i neuralgičnih trenutaka u bližoj istoriji Bošnjaka. Svakog poštenog građanina Sandžaka mogu samo da zabrinu slike uniformisanih učenika koji se zloupotrebljavaju u političke svrhe - kaže poslanik SDPS Muamer Bačevac.

Da Zukorlić ovim potezom produbljuje sukobe i stvara nove podele, tvrdi Dušan Spasojević, bivši ambasador Srbije u Turskoj.- Ovo je vrsta manipulacije osećanjima i vraćanje u prošlost da bi se zadobila medijska i druga pažnja u sopstvenom uporištu. Produbljuje postojeće i stvara nove podele.

http://www.youtube.com/watch?v=OQfEWVlhcZ8

Organizatori skupaNIJE UNIFORMA VEĆ NOŠNJAMuftija Zukorlić nije želeo da daje izjave ovim povodom a u Bošnjačkoj kulturnoj zajednici, koja je suorganizator skupa tvrde da su učesnici nosili nošnje.- Odabrana je zelena boja jer je to boja muslimana, a fes su nosili jer je to deo naše nošnje. Zastave islamske zajednice jer su to obeležja Sandžaka i naše vere - objašnjava Admir Muratović, predsednik IZ.

I Ugljanin učestvovaoUKAZALI SMO POŠTOVANJEStranka Sulejmana Ugljanina SDA, koja je učestvovala u šetnji, kaže da je ukazala poštovanje Bošnjacima.- Tretiramo Hadžet kao sveto mesto. Reč je o ratnom zločinu koji je izvršen udruženim delovanjem partizana i četnika u mirnodopskom vremenu u cilju progonstva i uništenja Bošnjaka - rekao je portparol SDA Edin Gudžević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track